Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 10

10
nærings
nytte 2014
nofima.no
Finansiert av:
Fondet for forskningsavgift
på landbruksprodukter (FFL)
og Norges forskningsråd
Samarbeidspartne:
Vartdal Plastindustri og
Kjeller Innovasjon
Kontaktperson:
Marit Kvalvåg Pettersen
Seniorforsker
+47 64 97 02 80
– Å finne riktig emballasje som tar best mulig vare på matvaren er avansert vitenskap, sier seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen.
Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN © Nofima
Med gass og mer alminnelige «husholdningskjemiske»
stoffer som bakepulver og sitronsyre, jobber forskerne
for å finne den optimale innpakkingen som øker hold-
barheten og mattryggheten på fersk kylling.
Nofima har jobbet med en «active packaging»-
metode og utviklet en produkttilpasset CO
2
-emitter. En
CO
2
-emitter er en liten pute som avgir CO
2
-gass inne i
pakningen straks pakken er forseglet og matvaren er på
plass. Det er ofte et ønske om økt holdbarhet, og sam-
mensetningen i pakkegassen kan påvirke dette. Samtidig
er det slik at gassammensetningen og pakningsvolumet
også vil kunne påvirke hvor stor avrenning (væsketap)
man vil få.
Kylling har ofte større væsketap enn andre kjøtt-
produkter, og er en utfordring for industrien. Bruk av
CO
2
-emitter i kombinasjon med en optimal gassblanding
vil forhindre dette, i tillegg til at man kan oppnå optimal
holdbarhet. CO
2
-emitteren Nofima har jobbet med sam-
men med Vartdal Plastindustri, absorberer også fukt.
– Bruken av CO
2
-emitter vil kunne påvirke væskeslipp
i produktet, spesielt sammenlignet med vakumpakking.
Et høyt CO
2
-nivå er ønskelig for kjøtt og fisk fordi gassen
hemmer bakterievekst. Effekten av CO
2
er avhengig av
lagringstemperatur, samt forholdet mellom gassvolum
og produktvolum. Et optimalt forhold er to ganger så
mye gass som kjøtt eller fisk, noe som igjen ikke er
så veldig transportøkonomisk, sier seniorforsker Marit
Kvalvåg Pettersen. Pakningene blir med andre ord store
og man transporterer kostbar «luft».
Sånn sett vil bruk av CO
2
-emitter også kunne gi en
transportøkonomisk og miljømessig gevinst. Emitteren
reduserer gassvolumet i pakningen, det blir plass til mer
av produktet og man reduserer mengden emballasje og
antall biler som frakter maten.
Å emballere ferskvare som fisk og kjøtt er avansert vitenskap. Forskere
jobber med metoder som bidrar til å forlenge holdbarhet på kylling.
Gasspute gir bedre holdbarhet
1,2,3,4,5,6,7,8,9 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,...40
Powered by FlippingBook