Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 9

9
nofima.no
nærings
nytte 2014
Finansiert av:
Fondet for forskningsavgift
på landbruksprodukter (FFL) og
forskningsmidler over jordbruks-
avtalen (JA)
Samarbeidspartnere:
Bioforsk, Bama, Gartnerhallen, Totenpoteter, Produ-
sentpakkeriet Trøndelag, Tromspotet, Strand Unikorn,
Norgro, Hoff, KIMs Norge, Fjordland, Fjordkjøkken,
Yara, Bayer, Syngenta, Tomra og Nordgrønt
Kontaktperson:
Simon Ballance
Forsker
+47 64 97 04 16
– Størstedelen av glukosen i kalde, kokte poteter blir tatt opp i blodet, men opptaket skjer saktere enn i varme poteter, så økningen i blod­
sukkeret blir redusert, sier forsker Simon Ballance.
Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN © Nofima
Poteten har en viktig rolle som moderat karbohydrat-
kilde. I tillegg inneholder den mange andre viktige
næringsstoffer som kalium, vitamin C, kostfibre og folat.
Når man måler glykemisk indeks eller GI i en matvare,
måler man i hvilken grad tilgjengelige karbohydrater
i matvaren øker blodsukkeret. Man måler kun karbo­
hydrater og setter ikke disse i relasjon til hvor stor andel
av matvaren som utgjøres av vann eller andre nærings­
stoffer.
For poteter, som inneholder omtrent 80 prosent vann
og 20 prosent karbohydrater, gir GI-målingene et opp-
blåst bilde av deres potensiale for å heve blodsukkeret.
Det vil være mer relevant å se på blodsukkerendringer
ut fra total mengde fortært potet.
– Vår forskning viser at du for eksempel må spise
3–4 ganger mer kokt potet enn hvitt brød for å få
samme blodsukkerheving. Altså vil potensialet for en
blodsukkerøkning når du spiser en porsjon nykokt potet
være liten sammenlignet med andre vanlige stivelses­
holdige matvarer, sier Simon Ballance.
Dessuten; en typisk porsjon nykokt potet spises
sjelden alene, men sammen med matvarer som inne-
holder både protein og fett. Dermed er potensialet for
økt blodsukker ytterligere redusert fordi magen tømmes
saktere.
Det er ingen store forskjeller i potensialet for økning
i blodsukker mellom ulike potetsorter, men kokte, kalde
poteter har mindre lett fordøyelig stivelse enn nykokte
poteter.
– En rimelig hypotese er at virkningen på blodsukkeret
når du spiser kald lagret potet, som i for eksempel
potetsalat, er mindre enn når du spiser nykokte poteter,
sier Simon Ballance.
Størstedelen av glukosen i kalde, kokte poteter
blir også tatt opp i blodet, men dette skjer saktere og
dermed blir økningen i blodsukkeret redusert. Varmes de
kalde potetene opp igjen går imidlertid stivelsen tilbake
til sin opprinnelige og lett fordøyelige form.
– Poteten er sunnere enn du kanskje tror, og et viktig bidrag i et
balansert og variert kosthold, sier matforsker Simon Ballance i Nofima.
Poteten – ingen varm potet
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...40
Powered by FlippingBook