Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 6

6
nærings
nytte 2014
nofima.no
Samarbeidspartnere:
Universitetet i Oslo, Tine SA,
Synnøve Finden (tidligere Findus
avd. Lier) og Sunniva Drikker
Finansiert av:
Norges forskningsråd gjennom Bionær-
programmet, samt Tine SA, som også er
prosjekteier for Optijuice
Kontaktpersoner:
Kjersti Aaby
Forsker
+47 64 97 02 03
Forskerne Kjersti Aaby og Berit Karoline Martinsen har studert helseeffekten av å drikke sunnere juice. Hemmeligheten ligger i bærenes skall og
frø.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © NOFIMA
Nofimaforskere har sett på hvordan bærene kan ut­
nyttes bedre og studert helseeffektene av å drikke en
sunnere juice. Kun halvparten av polyfenolene, også
kjent som antioksidanter, som opprinnelig finnes i solbær
og blåbær ender opp i juicen. Resten ligger igjen i press-
restene.
− I dette prosjektet har vi i samarbeid med Tine SA,
Synnøve Finden, og Sunniva Drikker laget en «Optijuice»
som består av den kommersielt tilgjengelige juicen
«MANA Blå». Juicen er beriket med naturlige antioksi-
danter fra solbærpressrest hvor forholdstallene var 85
prosent MANA og 15 prosent solbærekstrakt fra press-
resten. Dette kan gi forbrukeren en sunnere juice, sam-
tidig som industrien får en mer effektiv og miljøvennlig
prosedyre hvor råvarene blir bedre utnyttet, forteller
stipendiat Linda Holtung.
Bakgrunnen for å studere utnyttelse av pressrest
etter juiceproduksjon er basert på kunnskap fra tidligere
forskning ved Nofima. Forskning som har vist at en
veldig stor del av polyfenolene finnes i skallet og frøene
til bæret, som blir igjen i pressrest når man lager juice. I
tillegg til solbær undersøkte forskerne blåbær, bringebær
og eple, men det var solbærene som kom best ut.
Forskerne testet også Optijuicens helseeffekt.
− Vi startet med å gjøre studier i cellemodeller, og
så at Optijuice hadde hemmende effekt på blant annet
kreftceller, samt at markører for både blodtrykk og
betennelsesreaksjoner reagerte på ønsket måte. Da vi
gikk over til den kliniske studien så vi at effektene vi
hadde målt i cellestudiene ble bekreftet, sier veileder og
forsker Kjersti Aaby i Nofima.
Både gruppen som drakk MANA og gruppen som
drakk Optijuice opplevde at blodtrykket sank. I tillegg
hadde gruppen som drakk Optijuice en nedgang i en
markør for oksidativt stress, som er assosiert med blant
annet kreft og hjerte- og karsykdommer.
Mange av de sunne stoffene i bær sitter i skallet og frøene. Nå er det
utviklet en effektiv metode for å nyttiggjøre seg disse sunne restene.
Forsket fram en sunnere juice
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...40
Powered by FlippingBook