Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 11

11
nofima.no
nærings
nytte 2014
Å produsere smolt i lukkede anlegg i en del av produksjonstiden kan redusere svinnet og andre utfordringer i oppdrettsnæringen.
FOTO: Terje Aamodt © Nofima
Samarbeidspartnere:
Marine Harvest, Grieg, Smøla Klekkeri og Settefisk, Lerøy,
Lingalaks, Erko Settefisk, Hauge Akva, UNI Research, Uni­
versitetet i Bergen, Norges miljø- og biovitenskapelige uni­
versitet, Høgskolen i Bergen, NIVA og Veterinærinstituttet
Finansiert av:
Norges forskningsråd og et industrikon-
sortium. Fiskeri- og havbruksnæringens
forskningsfond (FHF) finansierer tilknyt-
tede aktiviteter.
Kontaktperson:
Bendik Fyhn Terjesen
seniorforsker
+47 71 40 01 05
Når laks settes ut i åpne merder i sjø møter den
skiftende miljø, sykdom og lakselus. Mange små lakse­
smolt er ikke robuste nok til å stå i mot.
Dette er en del av problemet forskere og oppdretts­
næring har samarbeidet tett om i tre år for å løse,
gjennom prosjektet Optimalisert postsmoltproduksjon
(OPP). De har sett på hvorvidt tiden laksen oppholder
seg i åpne nøter i sjø kan reduseres, ved å øke tiden på
land eller i lukkede anlegg i sjø. I dagens oppdrett er
det vanlig å overføre smolten fra ferskvannsanlegg på
land til åpne nøter i sjø når den veier rundt 80 gram. I
OPP holdes fisken i lukket miljø også etter 80 gram, helt
opp mot 1 kilo (postsmolt). Deretter overføres laksen til
tradisjonelle merder frem til den når slaktestørrelse ved
4–5 kilo.
Etter en serie forsøk fikk seniorforsker Bendik Fyhn
Terjesen og kolleger svært gode resultater med post­
smolt når det var lav saltholdighet i vannet, god trening
og skånsom håndtering i lukket resirkuleringsanlegg
på land helt til laksen ble 600 gram. Deretter ble fisken
satt ut i vanlige merder i sjø. Da laksen hadde nådd 2,5
kilo, levde 99 prosent. Andre partnere i OPP har funnet
tilsvarende høye tall for overlevelse i semi-lukkede
anlegg i sjø. I norsk lakseoppdrett overlever i snitt 84
prosent sjøfasen, viser tall fra Mattilsynet.
− Resultatene viser at for en del av laksen er det for
tøft å flytte ut fra karet til sjø når de er ungdom. Akkurat
disse er mer robuste til å tåle påkjenningene i sjø som
unge voksne godt over 250 gram, sier Fyhn Terjesen.
Forsøkene i OPP har vist at med god miljøkontroll er
det et stort potensial for høy overlevelse, men det er
vanskeligere å oppnå høy overlevelse over tid i daglig
oppdrett enn i forsøk.
− Det gjenstår å utvikle innovative løsninger innen
teknologi og biologi for at resultatene skal bli synlige i
oppdrettsstatistikken, sier Fyhn Terjesen.
Resultatene fra OPP ble presentert på konferansen
«Fremtidens smoltproduksjon 2014», som Nofima og
Sunndal Næringsselskap arrangerer på Sunndalsøra i
oktober hvert annet år.
All oppdrettslaks kan overleve i fremtidens anlegg for postsmolt­
produksjon. Nøkkelen er nøye kontroll med laksens miljø til den er stor.
Mindre svinn med større smolt
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...40
Powered by FlippingBook