FINANSIERT AV:
Oslofjordfondet
MER INFO:
Se video
SAMARBEIDSPARTNERE:
Lindheim Gård og Tel-Tek
KONTAKTPERSON:
Lars Axelsson
Seniorforsker
+47 64 97 02 88
«Ølbonde» Eivin Eilertsen på Lindheim i Telemark får hjelp av Nofima-forskning til å finne nye veier i bryggerikunsten.
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN
Øl og frukt. Kombinasjonen er ikke svært vanlig. Men på
fruktgården og bryggeriet på Lindheim Gård i Telemark,
forskes det på å brygge øl med frukt etter en litt annen
metode enn den tradisjonelle: I stedet for å tilsette gjær
i vørteren, legges den til kjøling i store kar og spontan-
gjærer med bakgrunn i de mikroorganismer som er i
luften og omgivelsene for øvrig.
Inspirasjonen til sitt nye ølprosjekt, fant «ølbøndene»
Eivin Eilertsen og Ingeborg Lindheim i belgiske Lambic.
Det er her metoden med å la ølet spontangjære er mest
utviklet. Eivin satte i gang i 2014 – og satt snart med en
rekke spørsmål om prosess og optimalisering som han
ikke klarte å finne ut av sjøl – og ikke kunne lese seg til.
Tanken om et forskningsprosjekt var dermed født.
– De mikroorganismer som gir ønsket gjæring i spon-
tanfermentert øl, har sine normale «tilholdssteder» på
blant annet frukt. Vår rolle er å ta masse prøver av luft,
frukt, kjølingskar og ferdig produkt, og så analysere
disse. Ved moderne DNA-baserte metoder, kan vi ana-
lysere hele mikrobesamfunn mer nøye enn noen gang
før. Denne metoden – som bare få miljøer i Norge kan
utføre – i kombinasjon med generell fermenterings
kompetanse, gjør at vi er spesielt skikket til å kartlegge
premissene for spontanfermentering, sier seniorforsker
Lars Axelsson i Nofima.
Som forskningsprosjekt er Lindheim-ølet lite. At
fagmiljøene i Nofima kan benyttes til utvikling av også
nisjeprosjekter, syns imidlertid forskeren er positivt. De
siste 14 årene har mer enn 50 mikrobryggerier blitt eta-
blert i Norge. Forskningen på Lindheim vil dermed høyst
sannsynlig komme til anvendelse for flere i bryggeri
miljøet.
Resultatet av ølbryggerens arbeid og entusiasme, har
allerede blitt så bra at Lindheim-ølet i 2015 internasjo
nalt ble kåret til et av verdens beste nylanserte øl. Dog
ikke den spontanfermenterte typen, som foreløpig er på
et eksperimentstadium.
Øl er blitt kult. Mikrobryggerier en ny vekstnæring. Nofima-forskere deltar
i den spennende prosessen med å finne nye veier i bryggerikunsten.
Nye veier i bryggerikunsten
36
nærings
nytte 2015
nofima.no