Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 36

FINANSIERT AV:
Oslofjordfondet
MER INFO:
Se video
SAMARBEIDSPARTNERE:
Lindheim Gård og Tel-Tek
KONTAKTPERSON:
Lars Axelsson
Seniorforsker
+47 64 97 02 88
«Ølbonde» Eivin Eilertsen på Lindheim i Telemark får hjelp av Nofima-forskning til å finne nye veier i bryggerikunsten.
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN
Øl og frukt. Kombinasjonen er ikke svært vanlig. Men på
fruktgården og bryggeriet på Lindheim Gård i Telemark,
forskes det på å brygge øl med frukt etter en litt annen
metode enn den tradisjonelle: I stedet for å tilsette gjær
i vørteren, legges den til kjøling i store kar og spontan-
gjærer med bakgrunn i de mikroorganismer som er i
luften og omgivelsene for øvrig.
Inspirasjonen til sitt nye ølprosjekt, fant «ølbøndene»
Eivin Eilertsen og Ingeborg Lindheim i belgiske Lambic.
Det er her metoden med å la ølet spontangjære er mest
utviklet. Eivin satte i gang i 2014 – og satt snart med en
rekke spørsmål om prosess og optimalisering som han
ikke klarte å finne ut av sjøl – og ikke kunne lese seg til.
Tanken om et forskningsprosjekt var dermed født.
– De mikroorganismer som gir ønsket gjæring i spon-
tanfermentert øl, har sine normale «tilholdssteder» på
blant annet frukt. Vår rolle er å ta masse prøver av luft,
frukt, kjølingskar og ferdig produkt, og så analysere
disse. Ved moderne DNA-baserte metoder, kan vi ana-
lysere hele mikrobesamfunn mer nøye enn noen gang
før. Denne metoden – som bare få miljøer i Norge kan
utføre – i kombinasjon med generell fermenterings­
kompetanse, gjør at vi er spesielt skikket til å kartlegge
premissene for spontanfermentering, sier seniorforsker
Lars Axelsson i Nofima.
Som forskningsprosjekt er Lindheim-ølet lite. At
fagmiljøene i Nofima kan benyttes til utvikling av også
nisjeprosjekter, syns imidlertid forskeren er positivt. De
siste 14 årene har mer enn 50 mikrobryggerier blitt eta-
blert i Norge. Forskningen på Lindheim vil dermed høyst
sannsynlig komme til anvendelse for flere i bryggeri­
miljøet.
Resultatet av ølbryggerens arbeid og entusiasme, har
allerede blitt så bra at Lindheim-ølet i 2015 internasjo­
nalt ble kåret til et av verdens beste nylanserte øl. Dog
ikke den spontanfermenterte typen, som foreløpig er på
et eksperimentstadium.
Øl er blitt kult. Mikrobryggerier en ny vekstnæring. Nofima-forskere deltar
i den spennende prosessen med å finne nye veier i bryggerikunsten.
Nye veier i bryggerikunsten
36
nærings
nytte 2015
nofima.no
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40
Powered by FlippingBook