Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 34

FINANSIERT AV:
AKVA group og Regionale
ForskningsFond Vestlandet
(RFFVEST)
SAMARBEIDSPARTNERE:
Gründere Erland Austreng og
William Mikkelsen,
AKVA group
KONTAKTPERSON:
Kjell-Arne Rørvik
Professor
+47 977 41 223
Forsker Thomas Larsson og professor Kjell-Arne Rørvik deler gjerne kunnskap om hvordan kvaliteten på fileten kan styres gjennom
produksjonen.
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN © NOFIMA
– Da vi startet utviklingen av dette verktøyet, så vi
behovet for å raskt og objektivt kunne måle farge,
pigment og fettinnhold i hver enkelt laks, sier Kjell-Arne
Rørvik i Nofima, en av de tre gründerne.
Bakgrunnen var at det er krav til visuell farge på filet
i Norsk bransjestandard, men ingen analyse tilgjengelig
som direkte måler farge og samtidig er objektiv. Alterna­
tivet er kjemisk analyse av pigment fra fileten, og det
tar tid. Det var derfor behov for verktøyet Rørvik hadde
utviklet. Med det kunne farge måles løpende gjennom
produksjonen, og kvaliteten styres frem mot slakt. Men
teknologien måtte bli mer brukervennlig.
Teknologileverandøren AKVA group fattet etter hvert
sterk interesse for innovasjonen, og lagde et nytt bær-
bart apparat som kunne gjøre målinger på lokaliteten.
Nå er bedriften i gang med produksjon og salg av
Photofish-apparater. Metode, statistikk og beregninger
er verifisert av Nofima. Nofima kvalitetssikrer også hvert
enkelt apparat før det blir utlevert til oppdretter. Nofima
har kontinuerlig brukt Photofish i sin forskning siden
prototypen ble lansert i 2003.
– Vi er glade for å se at AKVA group kan ta videre vår
forskning og implementere dette hurtiganalyseverktøyet
i næringa, sier Rørvik.
Einar Helsø er Product Manager i AKVA group, og
mener de som teknologileverandør er avhengig av et
godt samarbeid med kompetansemiljøer:
– Det var avgjørende for oss å ha Nofima med på
laget gjennom kommersialiseringen av Photofish, sier
Helsø.
Nofima følger også opp oppdrettere som trenger råd
om kvalitetsstyring:
– Gjennom år med forskning og erfaring fra felt vet
vi mye om metoder for optimal innfarging. Vi har for
eksempel data som viser at når fisken stresses, for-
brukes pigmentet (som er en antioksidant), og fargen
blir mindre rød. Ved å overføre slik kunnskap til opp­
dretterne, får de full effekt av fotoboksen. Den kunn­
skapen deler vi gjerne! avslutter Rørvik.
Lakseoppdrettere tar nå i bruk Photofish i kvalitetsanalyser. Nofima
ønsker lykke til med verktøyet, som så dagens lys for 13 år siden.
Næringsnyttig fargemåling
34
nærings
nytte 2015
nofima.no
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook