Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 28

SAMARBEIDSPARTNERE:
Hadeland Viltslakteri og
Ask Gård
KONTAKTPERSONER:
Stine Alm Hersleth
Senior prosjektleder
+47 64 97 03 20
Tom Chr. Johannessen
Pølsemakermester, næringsmiddeltekniker
+47 64 97 02 74
Hadeland Viltslakteri og Ask Gård er produsenter av kjøttvarer. De setter stor pris på nyttige råd fra Nofimas pølsemaker Tom Chr. Johannessen.
FOTO: JON-ARE BERG-JAKOBSEN © NOFIMA
De to lokalmatprodusentene har fått god hjelp gjennom
Kompetansenettverket for lokalmat i øst, som adminis-
treres av Nofima. Det er spesielt kunnskapen til Nofimas
pølsemakermester Tom Johannessen de har hatt nytte
av gjennom kurs og tilbud om besøksordning.
– Tom er en viktig diskusjonspartner. Skal jeg ta noen
større beslutninger, som innkjøp av utstyr eller endringer
i resept, rådfører jeg meg alltid med ham, sier Tor Egil
Torp hos Hadeland Viltslakteri.
Ekteparet Tor Egil Torp og Ramona Narvesen jobber
begge heltid med å produsere blant annet spekepølser,
grillpølser og karbonader.
– Jeg startet opp viltslakteriet uten kurs. Det ble en
del prøving og feiling, så jeg følte ganske raskt behov for
mer kunnskap. Det er vel drøyt 15 år siden jeg var på det
første kurset med Tom. Da lærte jeg om startkulturer og
etter det gikk feilprosenten kraftig ned, sier Tor Egil.
Kristoffer og Anne Marte Evang på Ask Gård er kunst­
nere, men nå fylles dagene mest opp med produksjon
av økologiske spekepølser og fenalår. Kristoffer jobber
heltid som spekematprodusent. Anne Marte deltid.
Overskuddet fra spekematen er brukt til å oppgradere
produksjonsutstyret – kjøpt inn etter tips fra Tom.
– I tillegg til å få tips om hvilket utstyr som pas-
ser best for oss, har Tom også gode kontakter og vet
hvorvidt andre produsenter har utstyr til salgs og om
det passer for oss. Det har vi spart en hel del på, sier
Kristoffer. Han har benyttet flere av kurstilbudene i
Kompetansenettverket, og har også deltatt på kurs i
sensorikk – smaking.
Smak har hele tiden vært sentralt. Andre faktorer som
har vært viktige for Anne Marte og Kristoffer er at maten
er ren og ekte, samt at designen lokker og harmonerer
med produktene.
Anne Marte mener de også har truffet godt på den
økologiske bølgen.
Snart setter de i gang et nytt produktutviklings­
prosjekt sammen med Nofima. Denne gangen er målet
å utvikle økologiske og velsmakende ferske pølser.
Hadeland Viltslakteri og Ask er naboer på hver side av Randsfjorden.
Begge lager kjøttvarer og priser seg lykkelig over Nofimas pølsemaker.
Prima råd fra pølsemakeren
28
nærings
nytte 2015
nofima.no
1...,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27 29,30,31,32,33,34,35,36,37,38,...40
Powered by FlippingBook