Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 31

FINANSIERT AV:
Norges forskningsråd
og Nortura
SAMARBEIDSPARTNERE:
Nortura, Animalia og
Norges miljø- og bio­
vitenskapelige universitet
(NMBU)
KONTAKTPERSONER:
Margrethe Hersleth
Seniorforsker
+47 64 97 01 59
Kristine Svartebekk Myhrer
Sensoriker/prosjektleder
+ 47 64 97 01 77
Slik svarte forbrukerne når de ble bedt om å velge ord for å beskrive smaken av sauestek.
ILLUSTRASJON: NOFIMA
I et forskningsprosjekt der målet er å utvikle smakfulle
produkter av sau og lam, er det gjennomført tester
både med Nofimas sensoriske panel – profesjonelle
smaksdommere – og blant vanlige forbrukere. Hoved­
konklusjonen er at bruk av sauekjøtt har stort potensial.
Det viser seg altså at det etablerte uttrykket om at
«sauer er ålreite dyr» også medfører riktighet når det
kommer til smak.
– Vi tror vi bare liker lam, men våre tester viser at for-
brukere i de fleste tilfeller synes kjøtt fra sau smaker like
godt. Resultatene fra våre tester viser at mange av oss i
en blindtest ikke kjenner forskjell på smaken av kjøtt fra
et ni måneder gammelt lam og en fire år gammel sau,
sier sensoriker Kristine S. Myhrer i Nofima.
Hensikten med den pågående studien er å teste ut
potensialet for sauekjøtt i markedet. Studien er en del av
et større NFR-prosjekt hvor Nortura er eier, og Animalia,
NMBU og Nofima er samarbeidspartnere. Bedre råvare­
utnyttelse og økt merverdi er målet for prosjektet.
Testen ble gjennomført i mars 2015 med 90 for­
brukere som fikk smake på tre prøver med lammekjøtt
og tre prøver med sauekjøtt. Alle prøvene ble hentet fra
lår på dyrene.
Forbrukerne fikk totalt 36 beskrivende ord å velge
mellom. Svarene de ga, finner du igjen i «ordskyen» som
illustrerer denne artikkelen.
Til slutt ble forbrukerne bedt om å svare på et spørre­
skjema om sitt forbruk av lammekjøtt og sauekjøtt, og
sine holdninger til de to ulike fårekjøtt-typene.
– Når forbrukerne blir bedt om å velge hva de vil ser-
vere til påskemiddag eller høstens får-i-kål, foretrekker
de langt fleste lam framfor sau. Men sannheten er at
forbrukere ikke opplever store forskjeller mellom lam og
sau når de ikke vet hva de spiser. Noen av forbrukerne i
studien forvekslet også lam med svinekjøtt, og sau med
storfe, sier Myhrer.
Ingen av prøvene hadde utslag for ullsmak, som
fårekjøttet har en tendens til å ha et rykte som.
Du kan like godt lage får-i-kål av sauekjøtt som av lam. Mange vil ikke
kjenne forskjell i smaken – og de fleste syns det smaker like godt.
Sauer er ålreite – også på smak
31
nofima.no
nærings
nytte 2015
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32,33,34,35,36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook