Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 26

FINANSIERT AV:
Norges forskningsråd og
Fondet for forskningsavgift
på landbruksprodukter (FFL)
SAMARBEIDSPARTNERE:
Tine, Nortura, Bama,
Orkla og Coop Norge
KONTAKTPERSONER:
Tormod Næs
Seniorforsker
+47 64 97 01 65
Paula Varela Tomasco
Seniorforsker
+47 64 97 01 25
I prosjektet «RapidCheck» utvikler Nofima metoder som setter matprodusenter i stand til selv å vurdere produktene sine sensorisk.
FOTO: JON-ARE BERG-JAKOBSEN © NOFIMA
Hvilken kakao skal vi sende ut på markedet – den med
ekstra melk, den med ekstra sukker, eller den med
vanilje? Slike spørsmål stiller matprodusenter seg når de
vurderer å slippe nye produkter ut i butikkene. Nå finnes
nye muligheter til å få svar.
– Profesjonelle smakere, som de vi har i Nofimas sen-
sorikkpanel, vil gi mest presise svar. Men nå finnes også
et enklere alternativ, sier seniorforsker og sensoriker
Paula Varela Tomasco.
I prosjektet «RapidCheck» utvikler Nofima metoder
som setter matprodusenter i stand til selv å vurdere
produktene sine sensorisk – gjennom smak, lukt,
synsinntrykk og følelse. En av metodene kalles PSP –
«Polarized Sensory Positioning».
Metoden er særlig nyttig i start- og sluttfasen av
produktutviklingen. Hvem som helst kan bruke den, og
den går gjennom fire steg. Først sammenlignes test-
produktet med referanseprøver – for eksempel konkur-
rerende produkter man ønsker å ligne eller skille seg
fra, eller egne produkter. Hvor like eller ulike er de? Når
graden av likhet er klar, beskriver man med ord hva som
karakteriserer produktet.
Ordene settes inn i et datasystem. Her lages blant
annet en frekvenstabell som viser hvor ofte ordene
forekommer. Dataene analyseres multivariat – en statis-
tisk analyse med mange variabler samtidig – og man
får ut et produktkart. Når dette settes sammen med
undersøkelser av hva forbrukere liker, har man et godt
grunnlag for å velge hvilke prototyper som skal komme
på markedet.
– For matbedrifter som skal kontrollere kvalitet eller
arbeide med produktutvikling er dette både en enklere,
raskere og billigere måte å vurdere produktene på, sier
seniorforsker Tormod Næs, som leder statistikk-delen av
prosjektet.
Forskningen gjøres i nært samarbeid med store
industriaktører. Nofima tilbyr også kurs for bedrifter som
ønsker å bruke sensoriske metoder, så de kan sikre at
disse brukes rett og at resultatene tolkes på riktig måte.
Små og store matprodusenter kan nå ta i bruk en rask metode som
hjelper dem å finne ut hvilke produkter som bør komme i salg.
Lær å smake selv
26
nærings
nytte 2015
nofima.no
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...40
Powered by FlippingBook