Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 33

FINANSIERT AV:
Norges forskningsråd, Nofima
og samarbeidspartnere
SAMARBEIDSPARTNERE:
NMBU, NIBIO, forskningsmiljøer i Storbritannia,
Tyskland og Spania, samt BAMA Gruppen,
Gartnerhallen og Coop Norge
KONTAKTPERSON:
Grethe Iren A. Borge
Seniorforsker
+47 64 97 02 38
Hvordan kan grossist- og butikkleddene i Norge best mulig bevare kvaliteten på den sunne brokkolien? Nofima har funnet noen av svarene.
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN © NOFIMA
I tre år har Nofima-forskere og deres samarbeids­
partnere gjort omfattende forsøk for å finne ut hvordan
ulike lys- og temperaturforhold fra jord til bord påvirker
kvaliteten på den sunne, grønne kålveksten.
Brokkoli har blitt dyrket i veksthus som simulerte ulike
klimasoner i Norge, samt utendørs på fire felt fra 69 til
43 grader nord.
– Ulike vekstforhold kan gi brokkoli med forskjellig
sensorisk og helserelatert kvalitet, sier prosjektleder
og nå pensjonert seniorforsker Gunnar Bengtsson. Et
interessant funn, spesielt for oss i Norge, var at en kald
periode før innhøsting gir mer vitamin C.
Komplekse lagringsforsøk som simulerte grossist- og
butikkleddene i Norge har gitt forskerne kunnskap om
hvordan kvaliteten best mulig kan bevares helt frem til
forbrukerne.
– Temperatur har størst betydning for brokkoliens
lagringsevne og dermed kvaliteten på kjøpstidspunktet,
sier postdoktor Sidsel Fiskaa Hagen. Jo lavere temperatur,
desto bedre – både i grossistleddet og i butikken. Lys-
forholdene er langt mindre avgjørende, men ulike typer
lys kan brukes for å optimalisere innholdet av helse­
relaterte stoffer, blant annet vitamin C, glukosinolater og
polyfenoler.
Nofima-forskerne har brukt ulike metodikker for å
finne ut hva som skjer i plantene under forsøkene. I
tillegg til å se på utvalgte innholdsstoffer, har de tatt
i bruk såkalte «omics»-metoder som danner et mer
helhetlig bilde av hvordan brokkoliens indre maskineri
påvirkes av ytre stimuli. I disse analysene har de sett
på tusenvis av plantestoffer eller brokkoli-gener – på én
gang.
Prosjektet har nøye dokumentert hvilke effekter tem-
peratur og lys gjennom hele verdikjeden har på helse­
relaterte innholdsstoffer hos brokkoli. Derfor kan man nå
mer målrettet optimalisere kvaliteten hos brokkoli både
under dyrking og i distribusjonen.
Kunnskapsbasen i prosjektet danner grunnlag for økt
verdiskaping og forbruk av brokkoli i Norge.
Hvor dyrker man den sunneste og mest velsmakende brokkolien?
Og hvordan kan man bevare kvaliteten etter høsting?
Brokkoli – klima og lagring
33
nofima.no
nærings
nytte 2015
1...,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32 34,35,36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook