Nofima AS | Næringsnytte 2013 - page 36

36
nærings
nytte 2013
nofima.no
finansiert av:
Fiskeri og havbruksnæringens
forskningsfond
Samarbeidspartner:
Norsk institutt for ernærings-
og sjømatforskning
Det kreves stor nøyaktighet når oljer og næringsstoffer skal tilsettes i produksjonen av fiskefôr.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © nofima
Det er store forventninger til vekst innen fiskeoppdrett,
men det er allerede knapphet på fiskeoljer til bruk i
fiskefôr. Forskere søker svar på hvor mye av omega-
3-fettsyrene EPA og DHA laks og ørret trenger for å
holde seg sunne og friske.
De har sammenstilt hva man vet i dag og identifisert
hvilken kunnskap som trengs for å vite hva som er
fiskens minimumsbehov for EPA og DHA. Mer enn 200
vitenskapelige publikasjoner er gjennomgått. Det er
dokumentert at fettsyresammensetning i fôr er viktig for
fiskens velferd, men kunnskapen om optimal fettsyre­
sammensetning er mangelfull.
– Vi trenger kunnskap om hvilke fettsyresammen­
setninger som gjør fisken mindre mottagelig for stress,
virus- og bakterieinfeksjoner. I tillegg er det nødvendig
med mer kunnskap om langtidseffekter av lave EPA og
DHA-nivåer i fôret på fiskens helse, forteller seniorforsker
Bente Ruyter i Nofima.
Ulike behov i ulike livsfaser:
Laks og ørret har flere
sårbare stadier i løpet av livet, som tidlige yngelstadier,
smoltifisering og kjønnsmodning. Det er behov for mer
kunnskap om ernæringsbehovene i disse fasene.
I ferskvannsfasen har fisken behov for minimum én
prosent EPA og DHA i fôret. I sjøvannsfasen tyder studier
på at laks tolererer høye nivåer av ulike planteoljer i
fôret uten negative effekter på tilvekst. Men kunnskapen
om langtidseffekter på fiskehelse er mangelfull, fordi
de fleste av forsøkene er avgrenset til korte perioder i
fiskens liv.
Laks og ørret kan være nettoprodusenter av EPA og
DHA dersom forholdene og dietten optimaliseres.
– Kunnskap om epigenetiske reguleringer, altså
endringer i DNA som uttrykkes i senere livsstadier og
overføres til neste generasjon, kan bli viktig i det videre
arbeidet med å optimalisere potensialet til laks og ørret
som gode nettoprodusenter av EPA og DHA, avslutter
Bente Ruyter.
Forskere søker gode erstatninger til de marine ingrediensene i
fiskefôret. Men hvor mye omega-3 trenger fisk for å holde seg frisk?
Søker optimal laksediett
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40
Powered by FlippingBook