26
nærings
nytte 2013
nofima.no
Samarbeidspartner:
Havforskningsinstituttet
Finansiert av:
Fiskeri- og havbruksnæringens
forskningsfond
Fiskehotell: Villfisk som lagres levende i merder i sjøen kan gi bedre kvalitet og gi mulighet for mer strategisk salg av fisk.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © nofima
Boka er basert på mange tiår med forskning, og forteller
hva som kreves av utstyr og prosedyrer for å kunne
lykkes med denne nye fangstformen.
Den gir gode råd om alt fra hvordan man mest
skånsomt fanger torsken, hvordan man holder den i live,
utforming av fiskebåter, overføring til merd og eventuell
oppfôring.
– I tillegg til forskning er svært mye av kunnskapen
om levendelagring basert på prøving og feiling. Når nye
fartøy har meldt sin interesse for dette fiskeriet, har
uerfarne fiskere ofte startet uten noen form for opp
læring, og samme feil har dessverre altfor ofte blitt gjen
tatt. Målet med boka er å hindre at gamle feil blir gjort
om igjen og å øke interessen for det som gir verdens
beste kvalitet på torsk, sier de to forfatterne Kjell Midling
og Bjørnar Isaksen, forskere ved henholdsvis Nofima og
Havforskningsinstituttet.
Fakta om levendelagring:
Levendelagring, også kalt
fangstbasert akvakultur, handler om å hente inn levende
dyr fra naturen, og deretter lagre dem eller fôre dem
frem til de slaktes.
Målsettingen er å øke biomassen, forbedre råstoff
kvaliteten og gjøre det mulig å opptre strategisk i forhold
til markedene ved selv å bestemme når fisken skal
slaktes og selges.
For eksempel er torskefisket preget av en kort og
hektisk sesong. Dersom man fanger torsken og holder
den i live, kan man sørge for at det er fersk torsk
tilgjengelig på markedene gjennom hele året, og ikke
bare i den korte fangstsesongen.
En ny håndbok viser vei for alle som har planer om å starte med
fangstbasert akvakultur.
Håndbok i levendelagring