33
nofima.no
nærings
nytte 2013
finansiert av:
Fondet for forskningsavgift på
landbruksprodukter
Etter disputasen jobber Anne Rieder med teknikker for å opprettholde beta-glukaners molekylære struktur og egenskaper i forskjellige
produkter.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © nofima
Beta-glukaner finnes i blant annet bygg, havre, sopp og
gjær. De består av glukosemolekyler som er kjedet slik
at de ikke brytes ned av kroppens egne enzymer og blir
derfor karakterisert som kostfiber. Beta-glukaner er en
heterogen gruppe og avhengig av hvor de kommer fra
vil strukturen av disse makromolekylene variere. Det for
ventes derfor også variasjoner i den biologiske effekten.
– Som mange andre har vi brukt in vitro-studier for
å studere immunologiske mekanismer. Disse er ofte
følsomme overfor forurensning av prøvene, og dette kan
føre til falske positive resultater, sier Anne Rieder. Det er
derfor utviklet en ny metode som gjør det mulig å se om
den målte effekten er relatert til selve beta-glukanet.
– Det brukes spesielt utvalgte enzymer til å kutte
kjedene. Hvis den målbare biologiske effekten da for
svinner, vet vi at det er kjeden som virker, og dermed
beta-glukanet, sier Rieder.
Har utviklet generisk metode:
Metoden er generisk.
Dermed kan den være nyttig for all forskning hvor man
ønsker å studere hvilke makromolekyler i mat og kost
tilskudd som spesifikt kan påvirke immunforsvaret.
– Det viser seg at virkemekanismen ikke er den vi
trodde for beta-glukaner fra korn, mens partikulært
gjær-beta-glukan ser ut til å være i stand til å påvirke
epitel og immunceller direkte. Nå må vi lete videre etter
hvilken annen mekanisme beta-glukanene fra korn har,
sier Rieder.
Når forskerne kommer frem til korrekt virke
mekanisme for de ulike beta-glukanene, er neste steg å
isolere beta-glukaner med spesielle egenskaper som kan
brukes i mat, for dermed å maksimere effekten.
Hvordan virker ulike beta-glukaner på immunforsvaret? En nyutviklet
metode kartlegger om målt effekt er relatert til selve beta-glukanet.
Beta-glukan og immunforsvaret