28
nærings
nytte 2013
nofima.no
Finansiert av:
Grilstad
Hanne Larsen med den nye Grilstad-emballasjen.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © nofima
Da Grilstad skulle modernisere emballasjen for sine
mest populære spekepølser, ble Nofima en naturlig
samarbeidspartner i arbeidet med å kvalitetssikre den
nye emballasjen samt å feilsøke pakningen.
Grilstad gjennomførte en forbrukerundersøkelse
hvor det blant annet kom fram at emballasjen var et av
produktenes svakeste punkter. Pakkene er vanskelige å
åpne, de revner når man åpner dem, åpne- og lukke
funksjonen fungerer ikke og de holder seg ikke tette.
Hvis pakningen ikke er tett nok, vil det komme til for
mye oksygen og maten tørker ut og misfarges. Dette
ønsket de å gjøre noe med. Løsningen fant de i en tysk
smørputt med skrulokk.
Den tyske versjonen var imidlertid ikke optimali
sert for spekemat og det var et behov for forbedringer.
Blant annet måtte gassbarrieren som hindrer oksygen
å komme til maten forbedres. Forsker Hanne Larsen
i Nofima har lenge jobbet med blant annet gassgjen
nomgang i matemballasje. Hun fikk jobben med å
kvalitetssikre dokumentasjonen på den nye emballasjen
til spekepølsene fra Grilstad.
– Min jobb var å gjøre en teoretisk vurdering av
emballasjevalget til Grilstad slik at vi kunne minimere
risikoen for misfarging av produktene, sier Larsen.
Sammen med kvalitetssikringen gjorde hun også
tester med varierende oksygeninnhold i pakkene.
– Disse pakkene ble så eksponert for vanlig butikklys,
for å øke forståelsen for når produktene blir misfarget og
hva som skal til for at spekematen skal holde best mulig
kvalitet fra den blir plassert i butikk til den havner på
frokostbordet til konsumenten, avslutter Larsen.
Grilstad lanserte den nye emballasjen på markedet
i september 2013.
Nofima var med på laget da Grilstad fornyet emballasjen for sine
populære spekepølser.
Spekepølsa er i boks