Nofima AS | Næringsnytte 2013 - page 29

29
nofima.no
nærings
nytte 2013
Samarbeidspartnere:
King Oscar, Hurtigruten, Lofotenmat,
Anita Gylseth Sjømat, De Historiske
hotel- og spisesteder
Finansiert av:
Innovasjon Norge
King Oscar vil teste om Lofot-torskelever og Lofotpostei slår an blant turister i Norge.
Foto: Bjørn Tore Forberg © nofima
Nofima har gjennomført en grundig undersøkelse blant
turister for å finne ut hva slags suvenirer de ønsker å ta
med seg hjem fra Norge. Forskerne intervjuet både turis­
ter og representanter fra spisesteder og matutsalg.
– Turistene ønsker ikke å ta med seg bare kunsthånd­
verk og postkort av midnattssol og nordlys. Mat er en
viktig del av det å være på ferie, og mat er også sentralt
som reiseminne eller suvenir, sier forsker Trude Borch.
Skreddersydd for turister:
Men suvenirene må
være tilpasset formålet. De må være holdbare og riktig
pakket. Turistene vil ha matsuvenirer som er små, uten
lukt, og i pakninger som ikke lekker. Dessuten vil de
gjerne at suveniren forteller en historie.
Sammen med hermetikkprodusenten King Oscar
utviklet Nofimaforskerne en prototype på en matsuvenir.
Produktet er en godt illustrert pakke med en boks Lofot­
postei og en boks med LofotLever. Pakken er blant annet
merket med norsk flagg og et stort bilde av Kong Oscar,
og på innsiden av lokket fortelles historien om torsken
som kommer til Lofoten for å elske og gyte, og det gis
tilberedningsforslag for posteien og torskeleveren.
Testet prototype på Hurtigruta:
På hurtigrute­
skipet MS Midnatsol ble prototypen presentert. I tillegg
til hyggelig respons fra turister, fikk forskerne tilbake­
melding på prototypen fra ledere i Hurtigruten. De var
fornøyd med produktet, men hadde også forslag til
forbedringer.
Prototypen blir nå testet i fire av prosjektets partner­
bedrifter. Ytterligere spørreundersøkelser blant turister
skal gjøres i det videre arbeidet.
– Vi håper at dette prosjektet kan inspirere reiselivs-
og sjømataktører til til å tenke nytt om reiseminner. Det
er helt klart et marked for gode matsuvenirer, og det
finnes et potensial i eksisterende produkter som kan
tilpasses som matsuvenirer, sier Borch.
Mat er stadig mer populært som reiseminner. Nofima hjelper sjømat­
næringen med å utvikle suvenirer som går rett hjem hos turistene.
Får smaken på sjømatsuvenirer
1...,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28 30,31,32,33,34,35,36,37,38,39,...40
Powered by FlippingBook