7
nofima.no
nærings
nytte 2013
finansiert av:
Norges Forskningsråd (FORNY- og MATprogrammet),
Innovasjon Norge, Nofima, Vartdal Plastindustri
Seniorforsker Marit Kvalvåg med laks i Superfresh-pakning. Hemmeligheten ligger i puten fisken legges på.
Foto: Kjell J. Merok © nofima
Kort fortalt er Superfresh en forpakning der laksen
legges på en pute som sender ut CO
2
(CO
2
-emitter)
bestående blant annet av bakepulver og sitronsyre.
Luften i forpakningen fjernes før forseglingen. Denne
pakkemetoden kalles MAP (Modifisert Atmosfære Pak
king). Superfreshmetoden gjør at laksen kan holde seg
fersk i inntil 20 dager ved 1 plussgrad eller 10–12 dager
ved 4 plussgrader.
I første omgang er det forsket fram en emitter
spesialdesignet for torsk- og laksefilet, men etter hvert
vil metoden også kunne brukes på andre fiskeslag og på
kjøtt.
– Etter forseglingen utvikler puten CO
2
-gass og
den har også absorberende egenskaper. Denne CO
2
-
emitteren er tilpasset produktet slik at den ikke endrer
fiskens pH-verdi, og sensoriske tester viser at fisken ofte
har høyere kvalitet enn ved sammenlignbare pakke
metoder, sier seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved
Nofima. Hun har hatt ansvaret for forskningen de siste
årene.
Forbrukerpakning:
Superfresh er satt i produksjon og
klar for markedet.
I første omgang gjelder det forbrukerpakninger, men
senere vil det også komme transportpakninger. I tillegg
til økt holdbarhet gir denne pakkemetoden store trans
portfordeler, den krever mindre volum og kan fraktes
sammen med annen mat.
– Vi er veldig spent på mottakelsen, og ser for oss to
hovedgrupper som kan være tjent med denne pakke
metoden for ferske matvarer. Det ene er storhushold
ning. Det andre er forbrukermarkedet, der denne CO
2
-
emitteren kan brukes i forskjellige forpakninger, sier Jan
Endre Vartdal, direktør ved Vartdal Plastindustrier.
Tilpasses fiskens størrelse:
Det er flere faktorer som
gjør Superfresh virkelig nyskapende. Foruten forlenget
holdbarhet er emballasjen tilpasset både fiskeslag og
størrelse slik at mengden CO
2
-gass blir optimal.
En spesialdesignet pakkemetode kalt Superfresh gjør at laksen kan
holde seg fersk i inntil 20 dager.
Laksen holdbar i 20 dager