Nofima AS | Næringsnytte 2013 - page 7

7
nofima.no
nærings
nytte 2013
finansiert av:
Norges Forskningsråd (FORNY- og MATprogrammet),
Innovasjon Norge, Nofima, Vartdal Plastindustri
Seniorforsker Marit Kvalvåg med laks i Superfresh-pakning. Hemmeligheten ligger i puten fisken legges på.
Foto: Kjell J. Merok © nofima
Kort fortalt er Superfresh en forpakning der laksen
legges på en pute som sender ut CO
2
(CO
2
-emitter)
bestående blant annet av bakepulver og sitronsyre.
Luften i forpakningen fjernes før forseglingen. Denne
pakkemetoden kalles MAP (Modifisert Atmosfære Pak­
king). Superfreshmetoden gjør at laksen kan holde seg
fersk i inntil 20 dager ved 1 plussgrad eller 10–12 dager
ved 4 plussgrader.
I første omgang er det forsket fram en emitter
spesialdesignet for torsk- og laksefilet, men etter hvert
vil metoden også kunne brukes på andre fiskeslag og på
kjøtt.
– Etter forseglingen utvikler puten CO
2
-gass og
den har også absorberende egenskaper. Denne CO
2
-
emitteren er tilpasset produktet slik at den ikke endrer
fiskens pH-verdi, og sensoriske tester viser at fisken ofte
har høyere kvalitet enn ved sammenlignbare pakke­
metoder, sier seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved
Nofima. Hun har hatt ansvaret for forskningen de siste
årene.
Forbrukerpakning:
Superfresh er satt i produksjon og
klar for markedet.
I første omgang gjelder det forbrukerpakninger, men
senere vil det også komme transportpakninger. I tillegg
til økt holdbarhet gir denne pakkemetoden store trans­
portfordeler, den krever mindre volum og kan fraktes
sammen med annen mat.
– Vi er veldig spent på mottakelsen, og ser for oss to
hovedgrupper som kan være tjent med denne pakke­
metoden for ferske matvarer. Det ene er storhushold­
ning. Det andre er forbrukermarkedet, der denne CO
2
-
emitteren kan brukes i forskjellige forpakninger, sier Jan
Endre Vartdal, direktør ved Vartdal Plastindustrier.
Tilpasses fiskens størrelse:
Det er flere faktorer som
gjør Superfresh virkelig nyskapende. Foruten forlenget
holdbarhet er emballasjen tilpasset både fiskeslag og
størrelse slik at mengden CO
2
-gass blir optimal.
En spesialdesignet pakkemetode kalt Superfresh gjør at laksen kan
holde seg fersk i inntil 20 dager.
Laksen holdbar i 20 dager
1,2,3,4,5,6 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,...40
Powered by FlippingBook