Nofima AS | Næringsnytte 2013 - page 9

9
nofima.no
nærings
nytte 2013
Finansiert av:
Norges forskningsråd
Samarbeidspartnere:
SINTEF IKT og
SINTEF Fiskeri og havbruk
Seniorforsker Jens Petter Wold skanner en ost i en NIR-skanner i laboratoriet.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © nofima
«Novel sensors and automation» er navnet på prosjektet
der hovedmålet er å utvikle sensorteknologi som kan
hjelpe næringsmiddelbedrifter til å optimalisere utnyt­
telse av råstoff, forbedre logistikk, øke lønnsomhet og
minimere svinn.
Forskningen kan i grove trekk deles i to:
1. Videreutvikling av eksisterende sensorteknologi for å
utnytte best mulig det forskerne allerede har laget.
2. Utvikling av helt ny sensorteknologi – små og rimelige
sensorer – slik at næringsmiddelindustrien og andre
bransjer kan benytte denne teknologien for å bli enda
mer høyteknologisk og automatisk kvalitetsstyrt.
– Dette vil på sikt styrke konkurransekraften og sikre
markedsandeler, sier Jens Petter Wold, seniorforsker i
Nofima og leder for prosjektet.
Nøyaktige målinger:
Et eksempel fra prosjektet er ut­
vikling av et system for automatisk sortering av fisk etter
art, størrelse og ytre kvalitet.
– Vi bruker et kamera og en laserlinje som skanner
fisken og gir en tilbakemelding til en datamaskin om
hvor mye fisken veier, ytre kvalitet og hvilken art det er,
sier Wold.
Et slikt system gir mulighet for langt mer nøyaktig og
detaljert sortering enn dagens system, og dermed bedre
råstoffutnyttelse.
Et annet eksempel er utvikling av automatiserte og
mer nøyaktige målinger av fett og fettsammensetning i
for eksempel melk. Her brukes Fourier-transform infrarød
(FT-IR) spektroskopi.
– Dette kan gi produsenten detaljert kvalitetsinforma­
sjon om melken og mulighet til optimal anvendelse ved
videreforedling, avslutter Wold.
Sensorer tilpasset matindustrien gjør det mulig å sortere råvarer auto­
matisk og mer nøyaktig. Dermed kan industrien øke effektiviteten.
Måler kvalitet, sparer penger
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...40
Powered by FlippingBook