Nofima AS | Næringsnytte 2013 - page 17

17
nofima.no
nærings
nytte 2013
finansiert av:
Fiskeri- og havbruksnæringens
forskningsfond
Fiskemelets fysiske og kjemiske egenskaper påvirker både fiskefôrproduksjonen og den fysiske kvaliteten på fôret.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © nofima
God fysisk kvalitet på fôret er viktig for lakseoppdrettere.
Ny kunnskap om kompleksiteten til proteinkildene
kan hjelpe fôrprodusentene til å bedre kontrollen over
produksjonen og kvaliteten på det ferdige fôret.
Fiskemel er mye brukt i fiskefôr og kjøpes inn basert
på et begrenset antall spesifikasjoner. Nofima har nå vist
at disse spesifikasjonene ikke er tilstrekkelig for å forutsi
den fysiske kvaliteten på fiskefôret. Den nye kunnskapen
kan også brukes for vegetabilske og andre animalske
fôrråvarer.
Ekstrudering og brødbaking:
Fôr til laks produseres
i dag ved bruk av såkalt ekstruderingsteknologi – en
rask elte- og kokeprosess ved høy temperatur, litt som
når man lager deig til brødbakst på kjøkkenet hjemme.
Denne prosessen medfører en rekke fysiske og kjemiske
endringer i fôrråvarene. Kvaliteten på fiskefôret kan
styres og forbedres ved tilsetning av stivelse og andre
bindemidler, men proteinene i fiskemelet vil også bidra
til fôrets fysiske kvalitet.
Høy belastning på fôret:
Den fysiske kvaliteten på
fiskefôr har de siste årene blitt viktigere på grunn av
utfôringssystem der fôret blåses gjennom lange rør
frem til fiskemerden. Dette utsetter fôret for mekaniske
belastninger som kan føre til knusing. Knusing av fôr­
pelleter er et problem siden fisken ikke kan spise små
partikler eller støv, og støv tetter også til utfôringssys­
temet.
– Vi har for første gang dokumentert at variasjonen
i fiskemelets fysiske og kjemiske egenskaper påvirker
både ekstruderingsprosessen og den fysiske kvaliteten
på fôret, forteller prosjektleder og seniorforsker
Tor Andreas Samuelsen i Nofima.
Fôr som blåses gjennom rør ut til merda må være robust for ikke å knu­
ses. Nofima har dokumentert at fiskemelets egenskaper påvirker dette.
Proteiner påvirker fôrstyrke
1...,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,...40
Powered by FlippingBook