Nofima AS | Næringsnytte 2013 - page 8

8
nærings
nytte 2013
nofima.no
Finansiert av:
Fiskeri- og havbruksnæringens
forskningsfond
Beregninger viser at kvalitet kan gjøre forskjellen mellom ulønnsom og lønnsom produksjon.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen © nofima
Forskerne Morten Heide og Edgar Henriksen intervjuet
industriaktører og eksportører i hvitfisknæringen, og
sammenliknet resultatene med tidligere arbeid og offen­
tlig statistikk. Konklusjonen er at til tross for god tilgang
på en solid torskebestand, er fisken som bringes på land
av høyst variabel kvalitet. Utfallet blir tapt fortjeneste.
Næringen må ta ansvar:
Vesentlige deler av fiske­
råstoffet er dårlig utblødd, har spalting og har slag- og
klemskader. Feilene forplanter seg til sluttproduktene
og gir seg utslag i blant annet høyere kostnader i
produksjonen, lavere priser på sluttprodukt og dårlig
omdømme. Det er fiskeredskapene garn og snurrevad
som scorer dårligst når det gjelder kvalitet på råstoff.
Det er sammensatte årsaker til at en så stor andel av
kystflåtens fangster leveres med redusert kvalitet. Men
det er først og fremst fiskerne og industrien selv som
kan heve kvaliteten ved bedre håndtering og valg av
fiskeredskaper.
– Det er behov for en god dialog mellom fisker og
kjøper, og det er åpenbart at enkeltaktører har ansvar
for og mulighet til å påvirke kvaliteten i positiv retning,
slik at vi unngår store tap av verdier, sier Heide.
Kvalitet gjør forskjellen:
I markedet for fersk fisk er
det normalt halvannen til dobbel pris for høykvalitets­
torsk i forhold til prisen på industriråstoff. I tillegg er
produksjonskostnadene høyere for råstoff av dårlig
kvalitet.
– Våre beregninger viser at kvalitet kan gjøre for­
skjellen mellom ulønnsom og lønnsom produksjon, sier
forskerne.
Fiskeprodukter med høy kvalitet kan også ha mulig­
heter til å øke sin verdi ytterligere. For å oppnå en bedre
pris i markedet for høy kvalitet er det viktig å fokusere
på markedsforståelse, langsiktighet og god kommu­
nikasjon med fiskerne. Dessuten må man utvikle flere
markedssegment med høy betalingsvilje, sikre en god
råvarestrøm og ha en kontinuitet som gjør det mulig å
levere godt over tid.
Eksportverdien for norsk hvitfisk kunne vært betydelig høyere med
bedre råvarekvalitet.
Store tap på variabel kvalitet
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...40
Powered by FlippingBook