Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 35

35
nofima.no
nærings
nytte 2014
Finansiert av:
Fondet for forskningsavgift på
landbruksprodukter (FFL) og
Norges forskningsråd
Kontaktpersoner:
Nils Kristian Afseth
Forsker
+47 64970418
Volha Shapaval
Forsker
+47 64970327
Spektroskopi er raske lysmålinger som i denne sammenheng brukes til å karakterisere restråstoffet, prosessene og produktene.
Foto: jon-Are Berg-jacobsen © nofima
– Vi bruker sorteringsteknologi som spektroskopi for
å utvikle nye og mer optimale prosesser, slik at rest­
råstoffet kan utnyttes bedre og bidra til produkter med
en potensielt høyere verdi sier forsker Nils Kristian
Afseth i Nofima. Han er prosjektleder for flere prosjekt
knyttet til utnyttelse av restråstoff.
Forskere undersøker blant annet hvordan proteinene
i kyllingben kan utnyttes best mulig, og det gjør de ved
å benytte enzymatisk hydrolyse. Det vil si at de bruker
spesielle enzymer for å spalte lengre proteinkjeder slik
at proteinenes fordøyelighet økes og de funksjonelle
egenskapene endres.
Den store utfordringen er å vite hvilken hydrolysepro-
sess som gir de optimale proteinene i et gitt produkt.
Det er vanskelig å overvåke prosessen, og i mangel på
gode overvåkingssystem, brukes per i dag tid som en
viktig indikator.
– Vi utvikler nå målemetodikk for denne over­
våkingen, og til å gjøre dette bruker vi IR – altså Infrarød
spektroskopi, sier Nils Kristian Afset.
I dag er enzymatisk hydrolyse av restråstoffer, også
kalt biprodukter, fra animalsk og marin industri en ung
og voksende industri – og bruksområdene for protein-
produktene er mange.
Nofimaforsker Volha Shapaval bruker mugg til å fer-
mentere restråstoff fra matproduksjon til flerumettede
fettsyrer.
– Denne teknikken kan også brukes til å produsere
for eksempel proteiner, karbohydrater eller bioplast ved
bruk av mugg, gjær og bakterier, forteller Volha
Shapaval.
Fermenteringsprosessen går ut på at mugg brukes til
å «spise» restråstoffene som så blir til nye produkter. Her
brukes spektroskopi til å overvåke fermenteringen, for
å se hva slags fett som produseres og for å finne beste
muggprodusent. Målet er å kartlegge hvilke muggtyper
som gjør hva og hva ulike typer restråstoff egner seg til.
Restråstoff fra matproduksjon kan utnyttes bedre, men det trengs
måleinstrumenter som sikrer optimalt tilpassede prosesser.
Restråstoff – ny proteinkilde
1...,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34 36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook