Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 34

34
nærings
nytte 2014
nofima.no
samarbeidspartnere:
Salmobreed, Biomar
finansieret av:
Fiskeri- og havbruks-
næringens forskningsfond
mer info:
Mer om pro-
sjektet her
kontaktperson:
Tone-Kari Knutsdatter Østbye
Forsker
+47 64 97 03 84
Laks har en naturlig evne til å omdanne omega-3-fettsyrer fra planter til marine omega-3 fettsyrer. denne evnen er høyest før smoltifisering.
Foto: Jon-Are Berg-JAcoBsen © noFIMA
Oppdrettslaks er rik på fett, men den har mindre marint
omega-3 i fileten enn tidligere fordi en høy andel av
fiskeoljen i fôret har blitt erstattet av planteolje. Men
laks har en naturlig evne til å omdanne omega-3-fett-
syrer fra planter til de marine omega-3-fettsyrene ePA
og DHA. Denne evnen er høyest før smoltifisering.
Smoltifisering er prosessen der laksen blir fysiologisk
klar til å flytte fra ferskvann til sjøvann, som i naturen er
å bli med elvestrømmen ut i havet. I dagens lakseopp-
drett er det vanlig at laksen smoltifiseres og overføres
til sjøvann når den er omkring 100 gram.
Resultatene fra forsøk viste at laksen som hadde gått
i ferskvann til den var 400 gram, hadde høyere andel
marine omega-3-fettsyrer enn laks som hadde gått i
ferskvann til de var 85 gram og deretter i sjøvann frem
til 400 gram. For disse to gruppene laks var andel marine
omega-3-fettsyrer henholdsvis 9,2 og 7,5 prosent av
totale fettsyrer. Det er dermed vist at det er mulig å
opprettholde større kapasitet til omdanning av omega-
3-fettsyrer fra planter til marine omega-3-fettsyrer ved
å utsette laksens smoltifisering og holde den lengre i
ferskvann.
Dette er et viktig funn siden innhold av de sunne
marine omega-3-fettsyrene i oppdrettslaksen er
sentralt for oppdrettslaksens egen helse og for sunn-
heten til lakseproduktet vi spiser, sier forsker Tone-Kari
Knutsdatter Østbye i Nofima.
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF)
er oppdragsgiver for prosjektet. FHFs fagsjef i Havbruk,
Kjell Maroni, tror produksjon av større smolt i ferskvann
er aktuelt for flere i oppdrettsnæringen: – Mange
bedrifter i havbruksnæringen har en strategi der deler
av smoltproduksjonen holdes i ferskvann til de blir større
enn det som har vært vanlig smoltstørrelse de siste
årene. Dette gir kortere vekstperiode frem til slakting, og
bidrar til mindre risiko for blant annet påslag av lakselus.
Dersom denne strategien også kan bidra til økt utnyt-
telse og egenproduksjon i laksen av omega-3 vil dette
være positivt.
Forskere har funnet en måte å stimulere oppdrettslaksen til selv å
omdanne planteolje i fôret til marint omega-3.
Stor smolt lager mer sunt fett
1...,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33 35,36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook