31
nofima.no
nærings
nytte 2014
Samarbeidspartnere:
Veterinærinstituttet,
AquaGen AS og Patogen
Analyse AS
Finansiert av:
Fiskeri- og havbruks
næringens forskningsfond
(FHF)
Kontaktpersoner:
Lill Heidi Johansen
Forsker
+47 77 62 92 04
Aleksei Krasnov
Seniorforsker
+47 64 97 04 84
– Fiskens svakere immunforsvar under smoltifisering kan gjøre den til et lett offer for virussmitte i sjø, sier forsker Lill-Heidi Johansen.
Foto: Marit Rein © Nofima
Særlig virussykdommer er årsaken til en god del av tap
av laks i sjø, som de siste år har lagt på rundt 16 prosent.
Nofima har i samarbeid med Veterinærinstituttet sett på
hvilke faktorer som påvirker utviklingen av sykdommer i
sjøfasen, med fokus på virussykdommene IPN (infeksiøs
pankreas nekrose) og HSMB (hjerte- og skjelettmuskel-
betennelse).
− Vår tilnærming til høyt tap er at det neppe er en-
keltfaktorer som gjør at smolt dør, men kombinasjonen
av en rekke faktorer, sier Lill-Heidi Johansen, forsker i
Nofima og prosjektleder. Nå har en av brikkene falt på
plass.
Forskerne målte først hvilke av fiskens immun
relaterte gener som var aktive rundt smoltifisering. De
fant at immunforsvaret, og spesielt den medfødte virus
immuniteten, var nedregulert under smoltifisering og
ukene etter. Dette kan gjøre laksen til et lett offer for
virussmitte i sjø.
Deretter viste forsøk med HSMB-smittede lakseunger
(parr) og smolt, at mens smolten ble syk holdt lakse-
ungene seg stort sett friske. Genanalyser viste at dette
skjer fordi immunforsvaret reagerte raskere hos lakse-
ungene enn hos smolt. Det bekrefter at immunforsvaret
mot virus i smolt er svekket.
Forskerne har også dokumentert noe som har vært
observert av oppdrettere og veterinærer; at laks som har
hatt IPN de første ukene i sjø, oftere får HSMB. Likevel
tyder resultatene på at smolten ikke trenger å ha et ned
regulert immunsystem for at sykdomsresistensen skal
være svekket. Flere faktorer spiller med andre ord inn.
− Det kan for eksempel være ulike produksjons
betingelser, håndtering, vannkvalitet eller den genetiske
bakgrunnen til fisken som påvirker resistensen, sier
Johansen. − Mange av faktorene som kan ha negative
effekter for fisken etter overføring til sjø, ligger i siste
fase av settefiskproduksjonen. Det ønsker vi å jobbe
videre med.
Målet er å komme opp med tiltak som kan være med
å forebygge og forhindre tap i sjø relatert til sykdom.
Hvorfor er det i første fase i sjø at flest oppdrettslaks dør? Gen-
analyser viser at fisken har dårligere immunitet under smolitifisering.
Immunsystemet svekkes