Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 31

31
nofima.no
nærings
nytte 2014
Samarbeidspartnere:
Veterinærinstituttet,
AquaGen AS og Patogen
Analyse AS
Finansiert av:
Fiskeri- og havbruks­
næringens forskningsfond
(FHF)
Kontaktpersoner:
Lill Heidi Johansen
Forsker
+47 77 62 92 04
Aleksei Krasnov
Seniorforsker
+47 64 97 04 84
– Fiskens svakere immunforsvar under smoltifisering kan gjøre den til et lett offer for virussmitte i sjø, sier forsker Lill-Heidi Johansen.
Foto: Marit Rein © Nofima
Særlig virussykdommer er årsaken til en god del av tap
av laks i sjø, som de siste år har lagt på rundt 16 prosent.
Nofima har i samarbeid med Veterinærinstituttet sett på
hvilke faktorer som påvirker utviklingen av sykdommer i
sjøfasen, med fokus på virussykdommene IPN (infeksiøs
pankreas nekrose) og HSMB (hjerte- og skjelettmuskel-
betennelse).
− Vår tilnærming til høyt tap er at det neppe er en-
keltfaktorer som gjør at smolt dør, men kombinasjonen
av en rekke faktorer, sier Lill-Heidi Johansen, forsker i
Nofima og prosjektleder. Nå har en av brikkene falt på
plass.
Forskerne målte først hvilke av fiskens immun­
relaterte gener som var aktive rundt smoltifisering. De
fant at immunforsvaret, og spesielt den medfødte virus­
immuniteten, var nedregulert under smoltifisering og
ukene etter. Dette kan gjøre laksen til et lett offer for
virussmitte i sjø.
Deretter viste forsøk med HSMB-smittede lakseunger
(parr) og smolt, at mens smolten ble syk holdt lakse-
ungene seg stort sett friske. Genanalyser viste at dette
skjer fordi immunforsvaret reagerte raskere hos lakse-
ungene enn hos smolt. Det bekrefter at immunforsvaret
mot virus i smolt er svekket.
Forskerne har også dokumentert noe som har vært
observert av oppdrettere og veterinærer; at laks som har
hatt IPN de første ukene i sjø, oftere får HSMB. Likevel
tyder resultatene på at smolten ikke trenger å ha et ned­
regulert immunsystem for at sykdomsresistensen skal
være svekket. Flere faktorer spiller med andre ord inn.
− Det kan for eksempel være ulike produksjons­
betingelser, håndtering, vannkvalitet eller den genetiske
bakgrunnen til fisken som påvirker resistensen, sier
Johansen. − Mange av faktorene som kan ha negative
effekter for fisken etter overføring til sjø, ligger i siste
fase av settefiskproduksjonen. Det ønsker vi å jobbe
videre med.
Målet er å komme opp med tiltak som kan være med
å forebygge og forhindre tap i sjø relatert til sykdom.
Hvorfor er det i første fase i sjø at flest oppdrettslaks dør? Gen-
analyser viser at fisken har dårligere immunitet under smolitifisering.
Immunsystemet svekkes
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32,33,34,35,36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook