Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 28

28
nærings
nytte 2014
nofima.no
Finansiert av:
Fondet for forskningsavgift på
landbruksprodukter, Fiskeri- og
havbruksnæringens forsknings-
fond
Samarbeidspartnere:
Bedrifter og interesseorgani-
sasjoner i matnæringen
Kontaktperson:
Even Heir
Forsker
Tel. +47 64 97 02 11
Nofimas nybygde nasjonale senter er Europas første høyrisikoproduksjonshall.
Foto: Kjell J. Merok © nofima
Gjennom flere prosjekter har forskerne studert listeria
og andre matbårne bakterier. Dette har gitt kompetanse
på faktorer som påvirker etablering (biofilm), vekst og
overlevelse til mikroorganismer i matproduksjonskjeden.
Kunnskapen gir matindustrien bedre grunnlag for å pro-
dusere tryggere mat med økt kvalitet.
Sykdomsfremkallende bakterier kan være svært vans-
kelige å bli kvitt. En del av produksjonsutstyret har dårlig
hygienisk design, og her kan bakterier etablere seg tross
renhold og strenge rutiner. Steder i produksjonsanlegget
som samler skitt og fuktighet, og som vanskelig lar seg
rengjøre, er spesielt utsatt. Når såkalte husstammer med
bakterier er etablert kan de være vanskelig å bli kvitt.
Vi har ikke funnet det ene unike tiltaket mot dette, men
vi gjør en del prosjekter sammen med bedrifter hvor vi
finner deres problemområder og smittekilder, og under-
søker hvordan vi kan bli kvitt listeria. Listeria kan vokse
i mange produkter selv ved kjølelagring. Langtidshold-
bare, kjølelagrede produkter som smittes med listeria i
produksjonen er derfor spesielt utsatt.
Nofimas nybygde nasjonale senter er Europas første
i sitt slag. I et realistisk produksjonsmiljø skal forskere
studere bakterieutvikling ved matproduksjon – på pro­
sessutstyr, under prosessering og ved lagring av mat. Her
skal metoder som sikrer trygg mat utvikles. I samarbeid
med næringsmiddelbedrifter ønsker vi å minimere risiko
for matbåren smitte og være behjelpelig med å få bukt
med de farlige bakteriene.
– Det oppstår stadig nye varianter av bakterier. En vik-
tig oppgave er også å øke kunnskapen om bakterienes
evne til å tilpasse seg endrede resepter og prosesser i
matproduksjonen. Dette kan også gi produkter med økt
holdbarhet og spisekvalitet, sier forsker Even Heir.
Listeria monocytogenes er den største mattrygghetsutfordringen for
mange matprodusenter. Nofima hjelper med å fjerne problembakterier.
Hjelper med problembakterier
1...,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27 29,30,31,32,33,34,35,36,37,38,...40
Powered by FlippingBook