Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 30

30
nærings
nytte 2014
nofima.no
Finansiert Av:
Nærings- og fiskeri-
departementet (NFD)
Kontaktperson:
Finn-Arne Egeness
Forsker
+47 77 62 92 17
Nå vil brasilianerne ha utvannede klippfiskprodukter, et produkt som har hatt stor vekst siden det kom på markedet.
Foto: Finn-Arne Egeness © Nofima
– Fryste utvannede produkter utgjør en tredel av
markedet for klippfiskprodukter av torsk i Brasil. For­
brukerne velger først og fremst slike produkter framfor
den tradisjonelle norske klippfisken når det er kort tid
mellom kjøp og konsum, sier forbruker- og markeds­
forsker Finn-Arne Egeness.
Brasil er det største markedet for norsk klippfisk
målt i mengde. Fullsaltet norsk klippfisk står sterkt i den
brasilianske matkulturen i forbindelse med høytider
som jul og påske, som er de viktigste konsumtidspunk-
tene for «bacalhau» i Brasil. Fryste, utvannede klipp-
fiskprodukter har hatt en betydelig vekst siden de kom
på markedet rundt 2008. Så samlet sett har markedet
for saltede og tørkede fiskeprodukter økt i Brasil, men
ettersom Norge utelukkende produserer hel fullsaltet
klippfisk, taper vi markedsandeler. Historisk sett har vi
hatt nærmere 90 prosent markedsandel i Brasil, nå er
denne under 50 prosent.
Økonomisk utvikling har gitt brasilianerne mulighet til
å spise klippfisk oftere og gjort markedet mer interes-
sant for globale matprodusenter. Ett fellestrekk for de
nye bacalhau-produktene som er introdusert i markedet
er at de er mer foredlet enn norsk klippfisk, og at an­
delen arbeidskraftkostnader av de totale kostnadene
derfor er høyere enn for tradisjonell norsk klippfisk.
– Det høye norske kostnadsnivået gjør det krevende
å oppnå tilstrekkelig lønnsomhet i produksjonen av slike
produkter i Norge. Markedsendringen gir norske aktører
tre alternativer; enten kan de tilpasse seg viderefored­
lernes ønsker og behov og bli den foretrukne råvare­
leverandøren, eller så kan en automatisere produk­
sjonen av slike produkter i Norge. En tredje mulighet er
å etablere egen produksjon i lavkostland, slik en aktør
allerede har gjort. Norsk industri må selv vurdere hvilken
strategi som er mest lønnsom, sier Egeness.
Brasilianske forbrukere velger stadig oftere utvannet klippfisk som er
raskere å tilberede.
Klippfisk stagnerer i Brasil
1...,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29 31,32,33,34,35,36,37,38,39,...40
Powered by FlippingBook