Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 29

29
nofima.no
nærings
nytte 2014
mer info:
Les rapporten her
samarbeidspartnere:
SINTeF Fiskeri og havbruk,
Bygdeforskning og Norges
fiskerihøgskole
kontaktperson:
Otto Andreassen
Forsker
+47 77 62 91 30
Næringa har miljøansvar. – samordnet drift i soner vil bedre kampen mot smitte og lus, sier forskerne otto Andreassen og roy robertsen.
Foto: AuduN iverseN © NoFimA
Myndighetene og havbruksnæringa har satt mål om
tredobling av produksjonen i 2030 og femdobling i 2050.
Norsk sjømat eksporterte for 61 milliarder kroner i 2013
og hele 69 prosent kom fra havbruksnæringa. Kampen
om oppdrettslokalitetene vil hardne til. Flertallet av
norske oppdrettere rapporterer at flere og større lokali-
teter er viktigste utfordring for å kunne produsere mer.
– Skal næringa lykkes i å få bedre og mer tilgang
på arealer, må den bygge opp og vedlikeholde et godt
omdømme og framstå som en ansvarlig og viktig
næring for Norge, sier forskerne Otto Andreassen og
Roy Robertsen. De konkluderer i et større forskningspro-
sjekt med at næringa selv må bli flinkere til å produsere
og presentere kunnskap om bærekraft også knyttet til
økonomiske og sosiale forhold.
– Mens Snøhvit utenfor Hammerfest legger igjen
155 millioner kroner i kommunekassa i eiendomsskatt,
er eiendomsskatten fra oppdrettsanleggene utrolig lav
i forhold. Samtidig er næringa dårlige til å anskuelig-
gjøre faktisk sysselsetting og lokale ringvirkninger av sin
virksomhet, sier Andreassen. Forskerne bruker selskapet
Nova Sea som et eksempel for å vise ringvirkningene av
deres 248 årsverk. De ansatte skattet til 28 kommuner,
og selskapet kjøpte varer og tjenester for 2,66 milliarder
kroner. Forskerne regnet også ut at innkjøp fra lokale
bedrifter ga en sysselsettingseffekt på 124 årsverk i
avledet virksomhet.
Havbruksnæringa vil bare kunne produsere mer om
de blir samordnet i hensiktsmessige soner langs kysten.
Da vil også kystsoneforvaltningen måtte planlegge for
større områder. Dagens kommunegrenser og planansvar
sammenfaller ikke med de lokale økosystemene plan-
arbeidet i dag skal ta hensyn til.
– en samordnet drift i hensiktsmessige soner vil også
bedre kampen mot smitte og lus. Det påligger næringa
et stort miljøansvar når man forvalter fellesressurser.
Næringa selv må bli flinkere til å synliggjøre ringvirkningene av
oppdrett. Og ta større ansvar for å produsere kunnskap om bærekraft.
Næringa må ta større ansvar
1...,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28 30,31,32,33,34,35,36,37,38,39,...40
Powered by FlippingBook