Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 32

32
nærings
nytte 2014
nofima.no
mer info:
Last ned
programvaren
finansiert av
Norges forskningsråd
samarbeidspartnere:
Tine SA, Fjordland, Arcus, Norgesgrup-
pen UNIL, Salmon Brands, Danmarks
Tekniske Universitet (DTU) og NCe
Culinology
kontaktperson:
Tormod Næs
Seniorforsker
+47 649 701 65
Komplekse sammenhenger blir enkle med Consumercheck, programmet som kartlegger sammenheng mellom forbrukerpreferanser, kjemiske
og sensoriske egenskaper.
Foto: KJeLL J. meroK © NoFimA
Mens tradisjonelle matvarer er under sterkt prispress, er
det høyere marginer på nye produkter. Så det er viktig
for matprodusentene å lansere nye suksessrike produk-
ter. ConsumerCheck kan gi matprodusenter en mulighet
til å kartlegge sammenhengene mellom forbruker-
preferanser, kjemiske og sensoriske egenskaper.
– Hensikten med ConsumerCheck er å gjøre det
enklere for produsentene å tolke komplekse og
sammensatte resultater, slik at de blir mer treffsikre
i sin produktutvikling, forteller Tormod Næs. Han er
seniorforsker i Nofima og ansvarlig for utviklingen av
ConsumerCheck.
Han legger til at det normalt kreves gode ferdigheter i
statistikk for å kunne nyttiggjøre seg all innsamlet infor-
masjon. Med ConsumerCheck blir dette langt enklere
fordi valgmulighetene er begrenset til de statistiske ana-
lysemetodene som gir det beste beslutningsunderlag.
Ved å koble sensoriske og kjemiske egenskaper med
hvilke egenskaper forbrukerne setter pris på, hvilke hold-
ninger og vaner forbrukerne har og med demografiske
forhold får man mer komplette svar.
Resultatet av en undersøkelse av lettyoghurt utført
hos Nofima viste for eksempel at unge, norske for-
brukere smaksmessig foretrekker søt yoghurt (i blind-
test), men at informasjon om et lavere sukkerinnhold
kan trekke smaksopplevelsen i positiv retning for lav-
sukker yoghurter.
Programvaren kan selvfølgelig brukes for alle typer
bransjer.
– Datamodelleringen er den samme enten du skal
selge en bil, elektronikk eller mat. Tenk hvor mye
produktutvikling og forbrukerkunnskap det ligger for
eksempel i lukten inne i en ny bil, avslutter Næs.
I boken
statistics for sensory and consumer science
fra Wiley (Næs, Brockhoff og Tomic) kan du bruke
kapitlene 8 og 9 som en brukerveiledning til Consumer-
Check.
en ny programvare med navnet ConsumerCheck kan bidra til å gjøre
produktutviklingen mer treffsikker, slik at færre lanseringer slår feil.
Produktsuksess med sjekklister
1...,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31 33,34,35,36,37,38,39,40
Powered by FlippingBook