Nofima AS | Næringsnytte 2013 - page 23

23
nofima.no
nærings
nytte 2013
Finansiert av:
Norges forskningsråd, Fondet for
forskningsavgift på landbruksprodukter,
Forskningsmidler over jordbruksavtalen
og Animalia Fjørfe
Samarbeidspartnere:
Veterinærinstituttet, Universi­
tetet for miljø og biovitenskap,
Nortura og Animalia Fjørfe
Hvis Campylobacter jejuni først har kommet inn i kyllinghuset, sprer den seg til hele flokken i løpet av få dager.
Foto: Grethe Ringdal, Animalia
Campylobacter jejuni er den vanligste sykdomsfrem­
kallende bakterien fra kylling og den viktigste årsaken til
bakteriell diaré i vestlige land.
Bakterien finnes i kyllingtarmen og kan overføres
til kjøttet ved slakting. Den gir ikke kyllingen dårligere
helse, men er et stort problem for fjørfeindustrien, fordi
bakterien overlever godt i ikke-prosesserte fjørfeproduk­
ter.
– Strenge hygienebarrierer i person- og utstyrstrafikk
er et viktig virkemiddel, men vi trenger også strategier
for å redusere eller eliminere smitte av denne bakterien
hos kyllingen, sier forsker Birgitte Moen.
Hun har, sammen med andre mattrygghetsforskere,
undersøkt hvorvidt fôret kan gjøre kyllingen mer mot­
standsdyktig mot C. jejuni. Både mer grovmalt fôr, tilset­
ning av visse organiske syrer og fôring til bestemte tider
reduserer smitterisikoen.
Benytter kyllingens egne barrierer:
I den øvre
delen av fordøyelseskanalen har kyllingen flere naturlige
barrierer mot bakterier. Her finnes kroa med sine mel­
kesyrebakterier, og kråsen (muskelmage) der tygge­
funksjonen sitter. Fordi kylling ikke har tenner går fôret
helt gjennom spiserøret og videre til kroa, som fungerer
som mellomlager og bløtgjøringsplass. I kråsen «tygges»
maten til passende størrelse. Kylling som spiser helt
korn, får en større og mer velutviklet krås, som beskytter
bedre mot bakteriesmitte.
Kroas barrierefunksjon kan forbedres ved å tilsette en
kombinasjon av organiske syrer i fôret, og ved måltids­
fôring. Måltidsfôring vil si at kyllingene har tilgang på
fôr til bestemte tider på døgnet, i stedet for konstant
tilgang.
– Våre forsøk viser at når fôret tilsettes begge de
organiske syrene maursyre og kaliumsorbat reduseres
forekomsten av C. jejuni i kyllingtarmen. Det er kombi­
nasjonen som gir en veldig positiv effekt. Tilsetning av
kun én av syrene har svært liten effekt, avslutter Birgitte
Moen.
Mer grovmalt fôr til kyllingen og fôring til bestemte tider er blant
tiltakene som kan gjøres for å unngå bakteriesykdom.
Fullkorn mot bakterier
1...,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22 24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,...40
Powered by FlippingBook