FORSIDEFOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN © NOFIMA • FOTO SIDE 2: TERJE AAMODT © NOFIMA
Åtte år er gått siden Nofima ble etablert. På disse årene
har vi bygget opp et robust og næringsrettet forsknings
institutt som etterlever samfunnsoppdraget.
Nofima leverer forskningsbasert kunnskap som gir økt
konkurransekraft i matproduserende næringer.
Leveransene til våre oppdragsgivere er alltid det
viktigste, og det å ha innsikt i, og bedre forståelse for
næringsaktørenes kunnskapsbehov, er svært viktig.
Våre fagstrategier utarbeides derfor i tett samspill med
industrien og i tråd med bransjenes og virkemiddel
apparatets prioriteringer. For å styrke dette arbeidet har
vi også etablert en hospiteringsordning.
Allerede etter de første hospiteringene ser vi reell nytteverdi, både for bedriftene og
våre forskere, og Nofima har besluttet å videreføre ordningen. Ordningen beriker oss
som forskningsinstitutt og bidrar til at vi blir en enda mer attraktiv samarbeidspartner
i små og store prosjekter. Vi vil forsterke arbeidet med å implementere resultatene fra
forskningen, og årets utgave av Næringsnytte viser at det nytter.
I Nofima sier vi at konkurransekraft skapes gjennom innsikt, forskning og implemen-
tering. Nå vektlegger vi innsikt enda sterkere enn før og føler oss trygge på at det er
et viktig strategisk valg.
2015 ble et godt år for Nofima. Faglig har vi levert godt, noe som vises gjennom til-
delingen av et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) kalt CtrlAQUA. Dette er et
stort og betydningsfullt arbeid for oppdrett i lukkede og semilukkede anlegg, som skal
gå over åtte år. Arbeidet ledes fra Sunndalsøra. Vi fikk også tildelt infrastrukturmidler
fra Forskningsrådet til å oppgradere fôrteknologisenteret i Kjerreidviken. Senteret vil,
sammen med våre samarbeidspartnere, være et nasjonalt senter for utvikling av nye
fôrråvarer til akvakulturnæringen. Det skal også nevnes at vi åpnet kontor i Alta, noe
vi anser som verdifullt for å komme nærmere oppdrettsnæringene og få bedre innsikt.
I løpet av de åtte årene Nofima har vært et institutt har vi jobbet for en sterk felles
kultur som har ett formål: Vår forskningsbaserte kunnskap skal bidra til styrket
konkurransekraft, lønnsom og bærekraftig produksjon, og foredling av mat.
Årets utgave av Næringsnytte viser at forskning nytter og bidrar til verdiskaping.
God lesing og god fornøyelse.
Øyvind Fylling-Jensen
Administrerende direktør
3
nofima.no
nærings
nytte 2015
Tettere kontakt med næringslivet