Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 10

FINANSIERT AV:
Forskningsmidlene for
jordbruk og matindustri
KONTAKTPERSONER:
Svein Halvor Knutsen
Seniorforsker
+47 64970334
Bente Kirkhus
Seniorforsker
+47 64970436
MER INFO:
Se nofimas
nettsider
Kornets sunne næringsstoffer er gjenstand for flere forskningsprosjekter i Nofima-regi.
FOTO: JON-ARE BERG-JAKOBSEN © NOFIMA
Fibrene i grove kornprodukter påvirkes ulikt under pro­
sessering. Det er ikke sikkert at fibrene har beholdt sine
spesielle helseegenskaper etter for eksempel baking.
Dette gjelder spesielt beta-glukaner.
Under heving begynner enzymer, som finnes naturlig i
korn, å bryte ned beta-glukankjeden. Det er et problem,
for jo større beta-glukanmolekylene er, desto bedre
helsemessige effekter har de. Derfor forsøker forskerne
å inaktiverer disse enzymene.
Neste steg er å undersøke hvordan beta-glukanene
virker i kroppen. Disse fibrene påvirker viskositeten, altså
hvor tregtflytende mage- og tynntarminnholdet er, og
hemmer reabsorpsjonen av kolesterol og gallesyrer, noe
som blant annet fører til at nivået av kolesterol i blodet
reduseres. De vil også påvirke opptaket av glukose.
– Det er beta-glukanenes størrelse og løselighet som
avgjør hvor god effekt de har, sier seniorforsker Svein
Halvor Knutsen.
Forskerne bruker en modell for munn, mage og
tynntarm, og tar prøver av hvordan ulike komponenter
i maten påvirkes under fordøyelsen. Forskerne har også
utviklet en annen modell som simulerer tykktarmen. Her
studeres hvordan fiber brytes ned og utnyttes av tarm-
floraen.
Havre inneholder flere komponenter som kan påvirke
metthetsfølelsen og dermed vårt matinntak. Gjennom
å kombinere dem på riktige måte, kan det være mulig å
skreddersy matvarer med ekstra metthetseffekt.
– I OatMet undersøker vi hvilke komponenter og
fysiologiske mekanismer som gjør at vi kjenner oss
mette og spiser mindre til neste måltid, sier senior­
forsker Bente Kirkhus.
Resultater fra prosjektet viser blant annet at forsøks­
personer kjenner seg mettere etter å ha spist grøt laget
på havremel enn på havregryn. Neste steg i den studien
er at forskere ved «Institute of Food Research» i Stor-
britannia benytter MRI (Magnetic Resonance Imaging)
til å undersøke hva som skjer i mage og tynntarm når
forsøkspersoner spiser grøter med likt næringsinnhold,
men ulik struktur.
Hos Nofima pågår flere forskningsprosjekter der målet er å utnytte de
sunne komponentene i korn best mulig. Optifiber og OatMet er to slike.
Folkehelse tatt på kornet
10
nærings
nytte 2015
nofima.no
1,2,3,4,5,6,7,8,9 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,...40
Powered by FlippingBook