FINANSIERT AV:
Norges forskningsråd
SAMARBEIDSPARTNERE:
SIFO, Universitetet i Stavanger, Høg-
skolen i Sør-Trøndelag, Måltidets hus,
Tine, Wiig Gartneri, Rymat, Dybvik
KONTAKTPERSON:
Aase Vorre Skuland
Forsker
+47 51 84 46 93
Norske forbrukere har stor tillit til norske råvarer, men det er ikke dermed viktig for dem å kjøpe norsk mat.
FOTO: JON-ARE BERG-JAKOBSEN © NOFIMA
Norske råvarer konkurrerer med utenlandske om for-
brukernes gunst. En gruppe forskere har undersøkt hva
det betyr for forbrukere at matvarer merkes norsk. Med
støtte fra Norges forskningsråd skal de finne ut om det
gir noen merverdi at forbrukeren vet at maten er fra
Norge, og hvilke grep som kan gjøres for å øke verdien
av ulike matprodukter.
I tillegg til en omfattende spørreundersøkelse har
forskerne gjennomført dybdeintervjuer, og har snak-
ket med forbrukere i seks byer og tettsteder i Norge,
like etter at de hadde handlet på butikken. De fikk blant
annet spørsmål om hva slags norske varer de hadde
kjøpt, og hvorfor de eventuelt hadde valgt et norsk
produkt fremfor et utenlandsk.
– Mange hadde ikke reflektert over hvor matvaren
kom fra. Unntaket var melk og fersk fisk, hvor folk
resonnerte seg fram til at den ikke kunne ha reist langt
på grunn av holdbarhetstiden, sier forsker Aase Vorre
Skuland i Nofima.
Forbrukerne har stor tillit til norske råvarer, men det er
ikke dermed viktig for dem å kjøpe norsk mat. Det be
tydde mer for forbrukerne at maten hadde egenskaper
de ønsket, og at kvaliteten var god.
Intervjuene ble gjort både i butikker med forholds
vis lite utvalg, butikker med stort utvalg produkter, og
i spesialbutikker. Kvalitet var viktig for kunder i alle
butikksegmentene, men spesialbutikkenes kunder er litt
mer bevisst på matens opprinnelse enn kunder i super
markeder med lite utvalg. Fiskekjøpere i spesialbutikker
var aller mest opptatt av at fisken skulle være norsk.
– Vårt råd til produsentene er å belyse egenskaper
ved produktet og kvaliteten det har, og vise hvordan det
skiller seg ut fra mengden. Forbrukerne er ofte villige til
å betale mer for bedre kvalitet, sier Skuland.
Hun er godt i gang med neste fase av prosjektet, hvor
forskere og bedrifter skal bruke den nye kunnskapen i
prosessen med å skape nye konsepter eller produkter.
Sluttrapporten kommer i 2016.
Norske forbrukere er mer opptatt av matens kvalitet enn dens norske
opprinnelse, viser omfattende forbrukerstudier.
Kvalitet trumfer norsk vare
8
nærings
nytte 2015
nofima.no