FINANSIERT AV:
Norges forskningsråd, Fondet
for forskningsavgift på land-
bruksprodukter (FFL)
SAMARBEIDSPARTNER:
Norges miljø- og biovitenskapelige
universitet (NMBU), Nasjonalt institutt
for ernærings- og sjømatforskning
(NIFES), industripartnere
KONTAKTPERSON:
Ida Rud
Forsker
+47 64 97 02 36
Forsker Ida Rud og kollegene i Nofima bruker humane tarmmodeller og forsøk i dyr og mennesker for å teste effekten av maten på
tarmfloraen.
FOTO: JON-ARE BERG-JAKOBSEN © NOFIMA
Nofima har etablert en analyse- og kunnskapsplattform
for å forstå matens effekt på helsa, der tarmfloraen –
altså tarmbakterier – spiller en viktig rolle. Gjennom flere
ulike prosjekter kartlegger forskerne matens innvirkning
på tarmfloraen – og dermed på helsa.
– Inntak av sunn og variert mat er viktig for å opprett
holde en gunstig tarmflora. Livsstilen i den vestlige
verden, inkludert inntak av mye usunn mat, kan bidra
til at tarmfloraen kommer i ubalanse ved at mangfoldet
av bakterier blir redusert. Det er økende bevis for at
denne ubalansen i tarmfloraen kan bidra til sykdommer
som kreft, diabetes, allergi og betennelser i tarmen, sier
Nofima-forsker Ida Rud.
Det er særlig fiberrik mat som gir næring til tarm-
bakteriene, da fibrene ikke kan bli fordøyd av vårt eget
fordøyelsessystem, men entrer tykktarmen etter å ha
passert uendret gjennom munn, mage og tynntarm.
Ufordøyde deler av proteiner, stivelse og fett kan også
påvirke tarmfloraen. Hos Nofima jobbes det blant annet
med effekten av korn, grønnsaker, rødt kjøtt, fisk og
fiberkomponenter på tarmfloraen.
Forskerne bruker både humane tarmmodeller og for-
søk i dyr og mennesker for å teste effekten av maten på
tarmfloraen. I prosjektet «Det sunne måltid» ble det vist
at bygg, brokkoli og laks påvirker ulike tarmbakterier.
Bygg består hovedsakelig av fibrene beta-glukan og ara-
binoxylan, mens brokkoli inneholder mye pektin. Disse
ulike fibrene stimulerer ulike bakterier i tarmen med
ulike egenskaper for fibernedbrytning og de bidrar til
dannelse av gunstige metabolitter i tarmen.
Gjennom forskning på ulike matvarer, matkompo-
nenter og måltider kan vi bidra til å øke forståelsen for
hvordan norske matvarer og måltidsløsninger kan bidra
til en sunn tarmflora og helse.
Du er bare ti prosent menneske. Resterende 90 prosent er bakterier i
tarmen. De bidrar til å fordøye maten vi spiser og er viktig for helsa vår.
Næring til deg og din tarmflora
11
nofima.no
nærings
nytte 2015