FINANSIERT AV:
Regionalt Forskningsfond
Nord (RFFN) og Fiskeri- og
havbruksnæringens forsk
ningsfond (FHF)
SAMARBEIDSPARTNERE:
Havforskningsinstituttet,
Universitetet i Tromsø,
Svalbardrådet og industri-
partnere
KONTAKTPERSONER:
Ragnhild Dragøy Whitaker
Forskningsleder
+47 77 62 90 08
Sten Siikavuopio
Seniorforsker
+47 77 62 90 27
Den ser noe morsk ut, men er uhyre velsmakende. Snøkrabben antas å representere milliarder i framtidig eksportverdi. På bildet: Gøril Voldnes
og Sten Siikavuopio.
FOTO: JON-ARE BERG-JAKOBSEN © NOFIMA
Snøkrabben har de senere årene vandret inn i Barents
havet. Det norske fisket av delikatessen har økt kraftig.
Og prisen er god. Men kunnskapen om fangst, hold-
barhet, oppbevaring, transport og utnyttelse er fortsatt
mangelfull. Det er det matforskningsinstituttet Nofima
nå er i full gang med å bøte på.
Mesteparten av snøkrabben som fiskes av norske far-
tøy blir kokt og fryst like etter fangst, men markedet vil
betale en høyere pris for levende krabbe. Løsningen er
å lagre snøkrabben levende på «krabbehotell», og selge
den når markedet er klart for den.
Nofima-forskere var de første i Norge som sen
sommeren 2015 fikk tillatelse til å holde snøkrabbe
i fangenskap for å forske på den. Prosjektet er kalt
«Optimalisering av miljøbetingelsene under levende
lagring av snøkrabbe – for å sikre høy overlevelse,
kvalitet og best mulig dyrevelferd».
Bærekraftig utvikling og en industri basert på forny-
bare ressurser, er målet for arbeidet.
– I dette arbeidet er det viktig å jobbe med hele
verdikjeden: Fangst, levendelagring, prosessering, ut
nyttelse av restråstoff og marked. I Nofima har vi
bredden i kunnskap og kompetanse som gjør at dette
arbeidet kan samkjøres effektivt, sier forskningsleder
Ragnhild Dragøy Whitaker.
Resultatene fra forskningen skal i løpet av 2016 sam-
les i en håndbok for både produsenter og kjøpere, hvor
de vil finne informasjon om beste praksis for levende-
fangst og mellomlagring av krabben.
Snøkrabben ligner kongekrabben, men holder til på
dypere vann enn den, ettersom trivselstemperaturen
ligger lavere.
– Da vi startet i 1994, var det få som trodde på at
kongekrabben kunne lagres levende. Nå blir hele 70
prosent av kongekrabben som fanges holdt levende
etter fangst. Norsk kongekrabbe har et svært godt rykte
takket være kvaliteten den holder når den er på hotell,
forteller seniorforsker Sten Siikavuopio.
Forskerne ser nå frem til å skaffe tilsvarende kunn
skap for snøkrabbe.
Snøkrabben antas å representere milliarder i eksportverdi. Nå mobili
serer Nofima bredden i sitt forskningsapparat for nykommeren.
Mobiliserer for snøkrabbe
5
nofima.no
nærings
nytte 2015