Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 9

FINANSIERT AV:
Nærings- og fiskeridepartementet
gjennom det nasjonale torskeavls­
programmet, Norges forskningsråd, EU
SAMARBEIDSPARTNERE:
Næringsaktører innenfor
havbruk, og ulike forsknings­
institusjoner
KONTAKTPERSON:
Atle Mortensen
Seniorforsker
+47 77 62 92 38
Oppdrett av marine arter lykkes i stadig større grad i Nofima. Systematisk forbedring i alle ledd i røktinga får æren for det.
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN © NOFIMA
Aldri har overlevelsen vært så høy på torskeyngelen til
Nofima i Tromsø. Systematiske forbedringer på alle hold
i røktinga har gjort utslaget.
‒ I noen kar hadde vi 100 prosent overlevelse 80
dager etter klekking. Selv om snittet for alle 200 kar
er på 33 prosent overlevelse, er det en klar forbedring
fra rundt én prosent da produksjonen til torskeavls­
programmet startet opp i 2003, sier Atle Mortensen,
leder for torskeavlsprogrammet.
Programmet har avlet gjennom tre generasjoner og
brukt tida godt til også å optimalisere produksjonen av
torsk.
– I nasjonal sammenheng har vi et unikt kompetanse­
senter med masse erfaring både med foring og hold av
marine fiskearter. Når det gjelder torskeavl optimaliserer
vi alt vi klarer; temperatur, miljøendring, fôr, fôrings­
rutiner, vannkvalitet, kvalitetssortering av egg og så
videre, sier forskningssjef for produksjonsbiologi, Hilde
Toften.
Fordi nyklekket torsk er så liten og sårbar på veien
mot yngel – sammenlignet med for eksempel den noe
mer robuste lakseyngelen – ligger det stor kompleksitet
og mye omsorg i dette arbeidet.
– Torsk har høy dødelighet i tidlig livsfase, men når
vi gjør alt riktig, ser vi et oppdrettspotensial, sier Hilde
Toften.
Den stabile torskeyngelproduksjonen ved Senter
for marin akvakultur gjør anlegget svært godt egnet til
forskning på flere områder. I samarbeid med tre tyske
forskningsinstitusjoner er det gjort banebrytende forsk­
ning som viser at den forventede temperaturøkningen
og forsuringen av havet kan gi negative effekter på
reproduksjonen hos torsk.
Torskeavlsprogrammet fortsetter i Nofima-regi også i
2016. En del av arbeidet går ut på å teste ut ingredienser
i fôr til oppdrett av ulike marine arter.
Kompetansen hos Nofima-forskerne benyttes også
til å forbedre produksjonsmetodene for rognkjeks. Kart­
legging av rognkjeksens miljøkrav og grunnleggende
genetikk med tanke på avl er underveis.
Hardt og målrettet arbeid fører fram: Nofimas unike kompetansemiljø i
Senter for marin akvakultur begynner å lykkes i oppdrett av marine arter.
Optimisme for marine arter
9
nofima.no
nærings
nytte 2015
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...40
Powered by FlippingBook