Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 24

Bente Kirkhus
Seniorforsker
+47 64 97 04 36
FINANSIERT AV:
Fondet på forskningsavgift
på landbruksprodukter (FFL)
og Norges forskningsråd
SAMARBEIDSPARTNERE:
AS Vitas, VitaK BV i
Nederland
KONTAKTPERSONER:
Rune Rødbotten
Forsker
+47 64 97 04 93
Kjøtt er en god, naturlig kilde til vitamin K2 – et vitamin som er forbundet med forebygging av benskjørhet.
FOTO: RUNE RØDBOTTEN © NOFIMA
Vitaminet er viktig for at blodet skal levre seg, men har
også andre biologiske effekter. Det er blant annet godt
dokumentert at K
2
er viktig for benbygningen og kan
beskytte mot benskjørhet. Det har vært antydet at den
høye forekomsten av benskjørhet i Norge kan knyttes til
lavt inntak av vitamin K.
Nå har forskere ved matforskningsinstituttet Nofima
undersøkt hvorvidt innholdet av vitamin K
2
varierer mel-
lom raser og muskler hos storfe. Resultatene viser at
det er mer K
2
i bankekjøtt enn i indrefilet og i kjøttet fra
rasen Jersey sammenliknet med NRF (Norsk Rødt Fe).
– Vi har sett at musklene som var mest i bevegelse,
inneholdt mest K
2
. Det var mest K
2
i bankekjøttet, fulgt
av ytrefilet, minst var det i indrefilet. Men alle de tre
musklene og begge rasene er gode K
2
-bidragsytere, på-
peker forsker Rune Rødbotten i Nofima.
Undersøkelsen viste ikke sammenheng mellom
mengde intramuskulært fett og andelen K
2
, og heller
ikke mellom dyrets alder og K
2
.
Forskerne har gått grundig til verks i sine undersøkel-
ser. Forsøkene startet da dyrene var 1–2 måneder gamle
og varte frem til de ble slaktet etter 18 til 24 måneder. I
løpet av forsøksperioden fikk alle dyrene likt fôr. De gikk
på beite på Jæren om sommeren, i vinterhalvåret fikk de
grovfôr og en liten andel kraftfôr (som ikke var beriket
med vitamin K).
– Vitamin K er et fettløselig vitamin, og mens K
1
først
og fremst finnes i planter, finnes K
2
i animalske produkter
som kjøtt, lever og ost, sier Rune Rødbotten.
– I Norge er kjøtt en viktig kilde til inntaket av vita­
min K, fordi biotilgjengeligheten er høy, sier senior-
forsker Bente Kirkhus i Nofima. Biotilgjengelighet er i
hvilken grad næringsstoffer tas opp i kroppens celler og
i tarmen.
I USA anbefaler myndighetene et daglig inntak på
cirka 100 mikrogram vitamin K. I Norge og EU finnes
ingen vitamin K-anbefalinger per i dag.
Indrefilet og bankekjøtt er god mat – ikke minst om man vil
forebygge benskjørhet.
Bankekjøtt mot benskjørhet
24
nærings
nytte 2015
nofima.no
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...40
Powered by FlippingBook