Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 25

FINANSIERT AV:
Fiskeri- og havbruks­
næringens forsknings­
fond (FHF)
KONTAKTPERSONER:
Marianne Svorken
Forsker (permisjon)
+47 77 62 91 07
Sjurdur Joensen
Seniorforsker
+47 77 62 90 77
Reduksjon av fangstskader og bedre håndtering av fisken kan gi betydelig løft i inntektene til fiskeindustrien.
FOTO: SJURDUR JOENSEN © NOFIMA
Reduksjon av fangstskader og bedre håndtering av
fisken kan føre til at fiskeindustrien kan hente ut større
verdier av torsken.
På oppdrag fra FHF har forsker Marianne Svorken og
hennes kolleger i Nofima estimert verdipotensialet ved
bedre kvalitet på fisken beregnet ut fra eksportverdien
av torsk i 2013. Beregningene er gjort for filet, saltfisk,
klippfisk og ferskfisk.
Til tross for at myndigheter, organisasjoner og forsk­
ning de siste årene har hatt stort fokus på kvalitet, viser
Nofimas forskning at en relativt stor andel av torske-
fangsten i 2014 kom til land med redusert kvalitet. En
rapport fra desember slår fast at andelen fisk med dårlig
kvalitet er på samme nivå eller dårligere, sammenlignet
med fangsten i 2004.
Torsk fisket med line og juksa kommer best ut, og
andelen fisk i kategoriene «god», «redusert» og «dårlig»
har holdt seg stabil siden 2004. Garn og snurrevad
leverer høyest andel dårlig fisk, og tendensen er negativ
for snurrevad.
– Hovedproblemet er at fangstene er for store, og
ikke hvilken redskapstype man bruker. Vi har sett at
snurrevad egner seg best for lagring av levende torsk,
noe som viser at vi kan få svært god kvalitet fra snurre-
vad, sier seniorforsker Sjurdur Joensen.
– Hold fangstene litt mindre og ta vare på kvaliteten,
er hans råd.
Kvaliteten på torsk kan forringes på flere stadier,
både i fangst, håndtering om bord, bløgging og sløying,
i videre behandling på land, gjennom lagring og i trans-
port. Forskerne etterlyser en mer gjennomgående for-
ståelse og ansvar for kvalitet i hele verdikjeden.
Analyser viser at det er mulig å hente ut større
verdier av torsken ved å sørge for jevnt god kvalitet på
råstoffet, sier Marianne Svorken.
Forskerne mener det er rimelig å anta at dersom
kvaliteten var forutsigbar og stabilt høyere, ville det også
være mulig å øke prisen.
Hvis all torskefangst var uten store skader, ville fiskeindustrien hvert
år kunne få økte inntekter i hundremillionersklassen.
Mye å hente på bedre håndtering
25
nofima.no
nærings
nytte 2015
1...,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,...40
Powered by FlippingBook