Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 13

13
nofima.no
nærings
nytte 2014
mer info:
Se nofima.no for
flere artikler
finansiert av:
Fondet for forskningsavgift på
landbruksprodukter (FFL) og
Norges forskningsråd
kontaktperson:
Pirjo Honkanen
Forskningssjef
+47 77 62 90 37
Barna har vært medforskere i prosjektene. Bildet viser forsker siril Alm og en viktig informant.
Foto: AuduN iverseN © NoFimA
Kostvaner som etableres i barndommen legger grunn-
laget for kostvaner og helse senere i livet. Men hvor-
for liker barn det de liker? Hva påvirker barnas valg av
mat? Spørsmålene har vært mange for forskerne som
studerer sensorikk og konsumentadferd.
– Det er metodisk utfordrende å innhente pålitelige
responser fra barn som uttrykker deres egne opp-
fatninger og reaksjoner på mat. Vi har derfor valgt å
gjøre barna til medforskere. en av metodene har vært
fotointervju. Barna har fotografert middagsmaten
hjemme over en uke. Bildene ble så brukt i intervju med
barn og foreldre for å finne forklaringer på barnas mat-
preferanser, forklarer forsker Siril Alm.
Prosjektet har også resultert i ny kunnskap om hva
som påvirker barnas preferanser og matvalg. Under-
søkelsen viser at om du involverer barnet i planlegging
og tilberedning av måltider, øker barnets lyst og vilje
til å smake og spise. et eksperiment ledet av forsker
Themis Altintzoglou avdekket også at barna ble mer
villig til å spise fisk og grønnsaker om de fikk mulighet
til å velge mellom to sunne alternativer, f.eks. torsk eller
laks. eksperimentet ble arrangert ved Måltidets hus i
Stavanger sammen forskerne Aase Vorre Skuland og
Izumi Sone.
Intervensjonsforsøkene ved forsker Valérie Almli viser
også at deltakelse i opplæringsprogrammer og hyppig
servering av ukjente smaksbiter fører til mer positive
holdninger til sunn og ukjent mat, selv om forskerne
er usikre på om effekten vedvarer. Forskerne under-
søkte også sammenhengen mellom gjenkjennelse av
og preferanse for grunnsmaker i modifiserte limonader.
Bare søtsmak viste en tydelig sammenheng mellom
gjenkjennelse og aksept, mens sammenhengen var
utydelig for smakene surt, salt og bittert, sier senior-
forsker Margrethe Hersleth.
– Nå vet vi mer om barns valg av mat, og forskningen
kan brukes til å gi råd om hvordan man kan hjelpe barn
og unge til å velge et sunnere kosthold, sier forsknings-
sjef Pirjo Honkanen.
Flere hundre barn har smakt, spist, snakket om og fotografert maten de
spiser. Forskerne kan nå si oss mye om hva som styrer barnas matvalg.
Hva styrer barns matvaner?
1...,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,...40
Powered by FlippingBook