Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 15

15
nofima.no
nærings
nytte 2014
Finansiert av:
Aker BioMarine og
Biomar
Kontaktperson:
Turid Mørkøre
Seniorforsker
+47 64 97 03 80
Forskerne Thomas Larsson og Turid Mørkøre peker på krill som en næringsrik ingrediens i fiskefôr.
Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN © Nofima:
Forsøk med krill i fiskefôret har gitt resultater. En rekke
vekstforsøk er gjennomført av Aker BioMarine og fôrpro-
dusenten Biomar, og Nofima har sett på effekten fôret
fikk for laksen.
For at laksen skal bygge sterke muskler må fôret
inneholde godt råstoff. Laks med god muskelfylde har
høyt filetutbytte, som er ønskelig siden filetene er den
best betalte delen av fisken. Fileter som er faste i kjøttet
er velegnet for prosessering og attraktive som mat for
kresne ganer.
Aker BioMarine og Biomar har samarbeidet om ut-
testing av krillmel som fôringrediens til oppdrettslaks og
Nofima har studert fisken. Forsøket ble gjennomført ved
fem oppdrettsanlegg og laks fra til sammen 14 slakte­
uttak ble undersøkt. Blant egenskaper som ble under-
søkt var utbytte etter sløying, utbytte etter filetering,
muskelfylde, filetens fasthet og filetspalting. Fisken som
ble undersøkt veide 4,5 kg i gjennomsnitt.
Innblanding av krillmel i laksefôret resulterte i
forskjeller. Laks som hadde fått krillmel i fôret hadde
høyere slakte- og filetutbytte, som kan forklares med at
krillfisken hadde mindre innvollsfett og tykkere fileter.
I tillegg gav krillfôret fastere laksemuskel og mindre
filetspalting. Ved noen slakteuttak var fôreffektene
tydeligere enn for andre, men generelt var forskjellene
betydelige.
– Krillmel ser ut til å stimulere til at laksen bygger
mer og også fastere filet. En muskuløs laks gir et godt
filetutbytte som er bra for økonomien, og laks som er
fast og fin i kjøttet er velegnet til filetering og videre-
foredling. Sist, men ikke minst er god fasthet viktig for
den sensoriske opplevelsen, sier seniorforsker Turid
Mørkøre.
Krill gjør oppdrettslaksen muskuløs og fast i fisken. Fileter som er
faste i kjøttet er svært attraktive for kresne ganer.
Muskuløs av krill
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,...40
Powered by FlippingBook