Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 19

19
nofima.no
nærings
nytte 2014
Finansiert av:
Fondet for forskningsavgift
på landbruksprodukter (FFL)
Kontaktpersoner:
Gesine Schmidt
Forsker
+47 64 97 04 88
Grethe Iren Borge
Seniorforsker
+47 64 97 02 38
Metabolomics er en teknologi for framtidens matforskning.
Foto: jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima
Forskerne kan nå måle de komplekse, biologiske sam-
menhengene i frukt, bær og grønnsaker for å dokumen-
tere hvordan disse påvirkes av sine arveanlegg, vekst-
forhold, postharvest faktorer, prosessering og lagring. De
jobber med tusenvis av plantestoffer. Samtidig.
– Sensorisk og helserelevant kvalitet er både synlig
og usynlig for forbruker. Plantestoffene spiller en viktig
rolle for kvaliteten hos grønnsaker, frukt og bær, sier
prosjektleder Grethe Iren Borge. For mengden og sam-
mensetning av plantestoffene påvirker smak, lukt, farge,
holdbarhet og ikke minst, helserelevant kvalitet. Og
visste du at mer enn 100.000 forskjellige plantestoffer er
kjente, og flere vil dukke opp!
Kjemisk analysemetodikk der massespektrometri står
sentralt for å bestemme innhold av tusentalls lavmole-
kylære plantestoffer (metabolitter) i prøvene, kombinert
med avansert dataanalyse, har gjort det mulig å etablere
en teknologi for framtidens matforskning. Hovedmålet
har vært å bygge opp og etablere denne teknologien,
metabolomics, som en generisk metodeplattform.
Prosjektet har anvendt metabolomics både innen
preharvest- og postharvestforsøk i samarbeid med
andre prosjekter med næringsaktører – der forskerne
undersøkte ulike lys og temperaturforhold under dyrking
og lagring, samt prosessering av grønnsaker ved ulike
betingelser. Hvilke komplekse responser på ytre faktorer
svarer egentlig grønnsakene med?
Forskerne høster nå resultater etter år med etablering
og bruk av metabolomics. Det nye og slagkraftige med
denne teknologien er at man minst mulig bestemmer
på forhånd, hvilke plantestoffer i grønnsaker man vil
kartlegge. Istedenfor måler man først på et stort antall
metabolitter i hver grønnsaksprøve og deretter klarer
å peke ut hvilke som bidrar til at grønnsaker får ulike
kvalitetsegenskaper avhengig av f.eks. klima og lagrings-
betingelser.
– Det holder ikke lenger bare å måle noen forhånds-
bestemte innholdsstoffer i grønnsaker for å forstå
hvordan de påvirkes gjennom verdikjeden. Plantene
produserer og bryter ned plantestoffene i et nettverk av
biokjemiske reaksjoner, og for å styre og optimalisere
kvalitet må vi måle og forstå disse sammenhengene på
molekylnivå i maten, sier Borge.
Forståelse av kvalitet av grønnsaker ligger i samspillet mellom
tusentalls plantestoffer – metabolomics er veien videre.
Metabolomics er veien videre
1...,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,...40
Powered by FlippingBook