Nofima AS | Næringsnytte 2014 - page 20

20
nærings
nytte 2014
nofima.no
Finansiert av:
Fiskeri- og havbruksnæringens
forskningsfond (FHF)
Samarbeidspartnere:
Sintef og Institutet for Livsmedel
och Bioteknink (SIK)
Kontaktperson:
Trine Ytrestøyl
Forsker
+47 71 40 01 35
Forsker Trine ytrestøyl har dokumentert hva som finnes i föret som brukes i norsk lakseoppdrett.
Foto: terje aamodt © nofima
Forsker Trine Ytrestøyl i Nofima har ledet arbeidet med
å dokumentere statusen for utnyttelsen av fôrråvarene
som brukes i norsk lakseoppdrett. Rapporten fra 2014
inneholder et ressursbudsjett for norsk lakseproduksjon i
2013 som viser flyt av næringsstoffer fra fôrråvarene til
hel laks og spiselig produkt. Data har hun mottatt fra de
tre største fôrselskapene i Norge, med informasjon om
hvilke ingredienser som brukes i fôr til oppdrettslaks.
− Dette er en forbilledlig dokumentasjon av den fak-
tiske ressursbruken i en næring. Ingen andre matproduk-
sjoner har hittil levert en tilvarende god dokumentasjon i
Norge. At en industri er så åpne om hva de har i fôret, er
unikt, sier Ytrestøyl.
Rapporten viser hvordan fôrselskapene velger å løse
utfordringer med høy produksjonsvekst samtidig med
relativt liten tilgang til fiskemel og fiskeolje. Nærings­
stoffene oppdrettslaksen trenger må hentes fra andre
råvarer, og planteriket dominerer nå klart.
I 1990 besto fôret til norsk oppdrettslaks av 90
prosent marine råvarer. I 2013 var andelen redusert til
29,2 prosent. Det innebærer en 15 prosent reduksjon i
innholdet av marine ingredienser mellom 2010 og 2013.
De marine råvarene kan samles i betegnelsene fiskeolje,
fiskemel og krillmel. 72 prosent av disse råvarene kom-
mer direkte fra fiskeri, resten kommer fra avskjær og
biprodukter.
Av planteråvarer er soyaproteinkonsentrat og rapsolje
de desidert mest brukte ingrediensene. En større andel
av proteinet i fôret kommer nå fra soyaproteinkonsen­
trat enn fra fiskemel. Av de rene oljene i fiskefôret
kommer 19,2 prosent fra planteolje og 10,9 prosent fra
fiskeolje. Av de 50 000 tonn med de marine omega-3-
fettsyrene EPA og DHA som var i fôret i 2012 ble om
lag 13 000 tonn avleiret i det spiselige produktet. I følge
European Food Safety Authority (EFSA) er det med disse
mengdene tilstrekkelig å spise 130 gram norsk laksefilet
ukentlig for å dekke det anbefalte inntaket av EPA og
DHA.
2013 var første år marine fôrråvarer utgjorde mindre enn 30 prosent
av fôret til norsk oppdrettslaks, viser rapport.
Stadig mindre fisk i fôret
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,...40
Powered by FlippingBook