14
nærings
nytte 2014
nofima.no
Finansiert av:
Norges forskningsråd og
Fondet for forskningsavgift på
landbruksprodukter (FFL)
Samarbeidspartnere:
Nasjonalt institutt for ernærings- og
sjømatsforskning (NIFES) og
Norges miljø- og biovitenskapelige
universitet (NMBU)
Kontaktperson:
Bente Kirkhus
Seniorforsker
+47 64 97 04 36
Sammensetningen av et måltid har stor betydning for fettfordøyelsen, sier seniorforsker Bente Kirkhus, prosjektleder for Det sunne måltid.
FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen © Nofima
Forskere har undersøkt hvordan ulike måltider påvirker
vekt og helse. De benyttet en musemodell til å
sammenligne et måltid basert på laks, bygg og brokkoli
med to andre måltider: en hamburgermeny med friterte
poteter og storfekjøtt i brun saus.
– Selv om kaloriinnholdet i de ulike måltidene var
likt, var vektøkningen lavere hos mus som spiste laks-
bygg-brokkolimåltidet enn hos musene som spiste
hamburgermenyen, forteller seniorforsker Bente Kirkhus
i Matforskningsinstituttet Nofima. Hun har vært prosjekt
leder for forskningsprosjektet Det sunne måltid.
I løpet av 16 uker fikk mus servert ulike måltider.
Musene som fikk hamburgermenyen, ble både tykkere,
utviklet mer fettvev og fikk dårligere verdier på andre
helseparametere. Verdt å merke seg er at mus som etter
åtte uker byttet fra hamburgermeny til laksemåltid, raskt
bedret sin helsetilstand.
Forskerne har sammenliknet hvordan fordøyelsen på-
virkes av å få servert enkeltråvarer kontra hele måltider.
Det viser seg at sammensetningen av et måltid har stor
betydning for fettfordøyelsen.
Fiskefettet i laksen fordøyes forskjellig hvis man
spiser laksen alene, sammen med brokkoli, sammen
med bygg eller som et helt måltid. Å spise laks sammen
med for eksempel byggkorn forsinker fettfordøyelsen,
og dette kan ha effekt på metthetsfølelsen.
– Økt kunnskap om sammenhengen mellom
metthetsfølelse og måltidssammensetning kan brukes til
å utvikle nye sammensatte produkter, som kan bidra til å
forebygge overvekt, sier ernæringsfysiolog Ida Synnøve
Grini.
I tillegg til å se på fordøyelse har forskerne studert
laks-bygg-brokkolimåltidets effekt på tarmfloraen. Med
hjelp av en tykktarmsmodell kunne forskerne se at
bakterier som er ansett å spille en viktig rolle for god
tarmhelse ble stimulert av bygg og brokkoli. Likeså ble
bakterier assosiert med vektnedgang.
Et måltid med laks, bygg og brokkoli er bedre for både vekt og helse enn
en hamburgermeny. Selv om de to måltidene har like mange kalorier.
Like mye kalorier – ulik vekt