Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 23

FINANSIERT AV:
Norges forskningsråd og
Fiskeri- og havbruks­
næringens forskingsfond
(FHF)
SAMARBEIDSPARTNERE:
SalmoBreed AS og
BioMar AS
KONTAKTPERSON:
Bente Ruyter
Seniorforsker
+47 64 97 04 74
Marint omega-3 er en globalt begrenset ressurs som fordeles på mat til folk og dyr. Bente Ruyter forsker på hvor mye oppdrettslaksen trenger.
FOTO: JON-ARE BERG-JAKOBSEN © NOFIMA
Laksen har behov for tilskudd av de lange marine
omega-3-fettsyrene EPA og DHA for å bevare god helse.
De er kjent for å ha en rolle i utviklingen av synet og for
god vekst, og de er trolig også essensielle for immun­
forsvaret.
Nofimas forskning har tidligere vist at laks har en
naturlig men begrenset evne til å omdanne en kort
omega-3-fettsyre fra planter til marint omega-3. Denne
evnen er høyest når nivået av marint omega-3 i fôret er
lavt. Forskningen har også vist at evnen varierer mellom
fisk med ulik genetisk bakgrunn.
Så hvor lite marint omega-3 kan oppdrettslaksen klare
seg med? Nofima har nærmet seg et svar ved å studere
fettomsetning gjennom lakselivet, der de har gitt laks fra
0 til 2 prosent EPA og DHA i fôret, helt fra startfôring til
slakt på 4 kilo. De har analysert fisken jevnlig, og funnet
hvilket nivå av EPA og DHA i laksefôret som gir maksimal
egenproduksjon av marint omega-3 i fileten.
Rent ressursøkonomisk lønner det seg å ha opp mot
1 prosent marint omega-3 i fôret, da er laksens egen-
produksjon på topp.
Men 1 prosent er for lavt nivå for at fisken skal opp­
rettholde god helse i et krevende miljø, mener Bente
Ruyter, seniorforsker i Nofima. Hun har i forsøk i sjø sett
at det var betydelig høyere dødelighet i fiskegrupper
som manglet EPA og DHA i fôret. Denne laksen ble be-
handlet mot lus gjentatte ganger og det var høy tem-
peratur i sjø.
– For å ha en robust laks i sjø som tåler den hånd­
teringen den møter i praksis, må oppdrettslaksen ha
over 1 prosent for å dekke sitt behov. Men hvis man
lykkes med lukket teknologi og får god kontroll på miljø-
faktorene, kan den antagelig klare seg med mindre. Det
er samtidig mulig å utnytte det genetiske potensialet
fisken har til å omdanne plantefett til marint fett, sier
Ruyter.
Innholdet i dagens fôr varierer, men alle ligger godt
over 1 prosent.
For å dekke vårt behov for marine omega-3 fettsyrer, kan vi spise minst
150 gram oppdrettslaks i uka. Men hvor lite kan laksen klare seg med?
Hva er nok omega-3 for laksen?
23
nofima.no
nærings
nytte 2015
1...,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22 24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,...40
Powered by FlippingBook