Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 14

FINANSIERT AV:
Fiskemelindustrien i Norge
og Fiskeri- og havbruksnæringens
forskingsfond (FHF)
MER INFO:
SAMARBEIDSPARTNER:
Universitetet i Bergen,
Kjemisk institutt
KONTAKTPERSON:
Tor Andreas Samuelsen
Seniorforsker
+47 409 22 185
Nofima i Bergen og partnere bygger nå opp Aquafeed Technology Centre, hvor utbyttet bli enda mer kunnskap om fôrprosessering av råvarer.
FOTO: TERJE AAMODT © NOFIMA
Dette kan bidra til å redusere tapet av fôr i oppdretts­
næringen og gjøre fôrproduksjonen mer energivennlig.
Prosesshjelpemiddelet er en proteinbasert løsning som
kan fremstilles fra marint råstoff eller planteprotein.
I sitt doktorgradsarbeid studerte Tor Andreas
Samuelsen ved Nofimas fôrteknologisenter i Bergen
hvordan tapet i utfôringssystemer kan reduseres, ved å
gjøre grep under fôrprosesseringen. Nofima har bereg-
net at tapet i utfôringssystemer tilsvarer en merutgift på
40 til 200 millioner kroner årlig. For å redusere tapet må
fôret være av en ensartet og høy fysisk kvalitet.
Hovedmålet i doktorgradsprosjektet var å plukke fra
hverandre komponentene i fiskemel, identifisere hvilke
av disse som påvirker ekstruderen og hva de betyr for
den fysiske kvaliteten på det ferdige fiskefôret.
Komponentene med positiv effekt på ekstruderpro­
sessen er vannløselige lavmolekylære proteiner (små
peptider og aminosyrer). Disse proteinene presses ut
sammen med vann under fremstilling av fiskemel og har
høy ernæringsverdi. Disse proteinene vil fungere som
prosesshjelpemiddel ved at de har positive egenskaper
i fôrprosesseringen og fungerer som bindemiddel.
Forskerne har påvist hvordan prosesshjelpemiddelet
fungerer under fremstilling av fiskefôr og hvilken type
proteiner som gir ønsket effekt på fôrkvaliteten.
– Det gjør at vi kan utnytte vannløselige lavmoleky-
lære proteiner bedre, både for å lette prosesseringen fra
råvarer til pellet, og som bindemiddel og næringskom-
ponent, sier Samuelsen.
Prosesshjelpemiddelet har flere av egenskapene til
vann og kan dermed redusere energiforbruket i fôr­
prosessen.
Kunnskapen fra doktorgradsprosjektet vil også kunne
bidra til redusert behov for reprosessering av fôr og
færre reklamasjoner grunnet for dårlig fysisk kvalitet på
fôret.
Forskere har utviklet et prosesshjelpemiddel som har høy ernærings­
verdi og gjør det lettere å fremstille fiskefôr med høy fysisk kvalitet.
Bedre prosessering reduserer tap
14
nærings
nytte 2015
nofima.no
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...40
Powered by FlippingBook