MER INFO:
Se video
KONTAKTPERSONER:
Torbjørn Tobiassen
Forsker
+47 77 62 90 65
Mats Carlehøg
Sensoriker/prosjektleder
+47 64 97 01 78
Ved hjelp av QIM – «Kvalitetsindeksmetoden» – setter Nofima topp kvalitet på dagsorden i sjømatnæringa.
FOTO: LARS ÅKE ANDERSEN © NOFIMA
Den standardiserte metoden som de Cermaq-ansatte
ble kurset i, kalles QIM – «Kvalitetsindeksmetoden».
Metoden er utviklet av Nofima-forskere i samarbeid med
forskere fra en rekke europeiske land.
Den standardiserte metoden finnes tilgjengelig for en
rekke arter, blant annet torsk, hyse, sild, sei, uer og reker.
Oppdrettsselskapet Cermaq er verdens tredje største
oppdretter av laks og ørret, med virksomhet i Norge,
Canada og Chile. Nofima har i flere år samarbeidet med
Cermaq for å måle kvaliteten på laksen deres. Forskerne
har gjort målinger, og selskapets ansatte har gjort vur-
deringer i samråd med Nofima.
Men ikke alle egenskaper er like enkle å vurdere, og
krever at den som evaluerer er godt trent i metoden.
– Det aktuelle kurset var skreddersydd for Cermaq. Vi
har imidlertid også laget et undervisningsopplegg som
vil være nyttig for sjømatindustrien generelt, forklarer
forsker Torbjørn Tobiassen.
Blant temaene som gjennomgås på kurset er hold-
barhet, instrumentelle målinger og slakteprosessen.
Deltakerne får både teori og praktiske oppgaver hvor de
øver på å vurdere laksen.
Kvalitetsleder i Cermaq, Kristin Dahlen, sier at kurset
bidrar til å løse utfordringer for selskapet.
– Vi har slakterier på flere steder og et stort
kontrollørkorps. For å kunne sammenligne data er vi
avhengige av å bruke samme metode og ha en enhetlig
forståelse for de ulike parameterne vi skal bedømme.
Metoden vi lærer på kurset er et godt verktøy for å sikre
dette, sier Dahlen.
– Vi lærer også hvordan vi kan kommunisere med
kundene om ferskhet. Flere av våre kunder bruker de
samme parameterne for å vurdere ferskheten, og det er
en stor fordel at vi snakker samme språk som dem, sier
hun.
Nofima arrangerer årlig en rekke kurs, seminarer og
fagdager om temaer som berører fiskeri, akvakultur og
matindustriene.
Er du interessert i et lignende kurs? Ta kontakt!
Da Cermaq kom til Nofima på kurs, var det for å lære å sikre enda
bedre at laksen holder høy kvalitet gjennom hele holdbarhetstiden.
Topp kvalitet på dagsorden
21
nofima.no
nærings
nytte 2015