MER INFO:
Se video
FINANSIERT AV:
EU
SAMARBEIDSPARTNERE:
Gastronomibedriften Il Ceppo,
Athena Seafoods AS
KONTAKTPERSON:
John-Erik Haugen
Seniorforsker
+47 64970444
Seniorforsker John-Erik Haugen har utviklet en innendørs tørkeprosess som gir god kvalitet på tørrfisken og effektiv tørking – året rundt.
FOTO: REIDUN LILLEHOLT KRAUGERUD © NOFIMA
Eksportøren Nordahl Anthonisen i Athena Seafoods AS
i Bergen ønsket stabil kvalitet på tørrfisk, og fikk idé til
ny tørkeprosess der resultatet ikke avhenger av vær og
temperatur utendørs. Seniorforsker John-Erik Haugen
i Nofima utviklet hans opprinnelige idé. Tørrfisken an-
erkjennes av smakstestere i Italia.
‒– Min drøm var å kunne kontrollere forholdene fisken
blir tørket under, så vi kan selge utelukkende god tørrfisk
til Europa, sier Anthonisen.
Den drømmen ser nå ut til å bli oppfylt ved hjelp av
Nofima. Tørrfiskeksportøren knyttet relevante bedrifter
og forskningsinstitutter i Europa sammen med Nofima-
forskeren i et EU-prosjekt.
I laboratoriet sitt på Ås har John-Erik Haugen forsket
seg frem til en innendørs tørkeprosess som gir god
kvalitet på tørrfisken og effektiv tørking. I tillegg til å
bruke tradisjonelt råstoff, tok han utgangspunkt i opti-
male værforhold under tradisjonell utendørstørking.
Den italienske gastronomibedriften Il Ceppo har 80
års erfaring med tørrfisk. De har vurdert utseende og
lukt av den innendørstørkede fisken. Il Ceppo har også
utført lokale forbrukerundersøkelser i Italia der innendørs
og utendørsprodusert tørrfisk har blitt blindtestet, basert
på tradisjonelle italienske retter.
– Disse første testene indikerer at pilotproduktet har
høy kvalitet, sier Haugen.
Det er søkt patentbeskyttelse på metoden.
Hensikten med denne typen EU-prosjekter er å
stimulere til innovasjon i små og mellomstore bedrifter,
og til samarbeid med forskningsinstitusjonene slik at
innovasjoner kan realiseres både nasjonalt og i andre
land. Til dette FoU-prosjektet ga EU derfor full økonomisk
støtte. Bedriftene i EU-prosjektet bidro med arbeidskraft
og fikk dekket utgifter.
Nå jobber Nofima og Athena Seafoods sammen for å
kunne videreutvikle konseptet med tanke på kommer-
sialisering og industriell oppskalering og implementering.
Topp kvalitet året rundt er en av ambisjonene.
Ute tar det rundt fire måneder å produsere tørrfisk på hjell. Nå kan
tørrfisk av høy kvalitet produseres innendørs – på under en måned.
Kan produsere tørrfisk inne
17
nofima.no
nærings
nytte 2015