Nofima AS | Næringsnytte 2015 - page 16

FINANSIERT AV:
Norges forskningsråd
SAMARBEIDSPARTNERE:
Havforskningsinstituttet,
Universitetet i Tromsø,
Universitetet i Bergen og
industripartnere
KONTAKTPERSON:
Ragnhild Svalheim
Ph.D.-stipendiat
+47 77 62 90 14
MER INFO:
Les mer om
CRISP
Ph.d-stipendiat Ragnhild Svalheim har brukt Nofimas «trålsimulator» – svømmetunnelen – i forsøkene rundt kvalitet på nyfanget fisk.
FOTO: LIDUNN MOSAKER BOGE © NOFIMA
Konklusjonen så langt er at stresset og utmattet ny-
fanget trålfisk kan hvile seg til god kvalitet i løpet av
seks timer.
Ph.d.-stipendiat Ragnhild Aven Svalheim har gjort
flere ulike forsøk med bruk av en spesialbygd svømme-
tunnel på Havbruksstasjonen i Tromsø.
Arbeidet tar for seg eksperimentell simulering av
forhold som oppstår under det kommersielle trålfisket,
og undersøkelser av hvordan disse forholdene virker inn
på fiskens fysiologi og hvilke konsekvenser dette har for
kvaliteten på råstoffet.
De ulike fasene av trålfiske er fysisk utmattelse mens
fisken prøver å unngå trålmunnen, trengsel når den sam-
les opp i trålposen og blir løftet opp av vannet, og store
trykkendringer fra ulike dyp og opp til havoverflaten.
– Svømmetunnelen er i hovedsak en trålsimulator der
vi kan en legge til rette for ulike forhold som etterligner
de forskjellige stadiene i trålfangst, sier Svalheim.
Når fisk svømmer til utmattelse, klarer den ikke å få
nok oksygen til svømmemuskulaturen og den får først
en opphoping av laktat (melkesyre). Deretter skjer en
videre økning i rødfarge i muskulaturen i noen timer
mens den hviler.
Når den hvite muskelen til hvitfisk blir rød, vurderes
det som forringet kvalitet.
Mengden blod til hvit muskel øker i 2–4 timer etter
anstrengelse, for så å gå ned igjen til hvilenivå.
Prosjektet Ragnhild Svalheim jobber med, er del av
satsningen til CRISP – et senter for forskningsdrevet
innovasjon innen bærekraftig fiskeri.
Resultatene er relevante i sammenheng med for-
søkene som er gjort om bord på trålere, der man har
testet pumping av levende fisk fra trålposen, med på­
følgende hviletid i vannfylte kar.
– Fisk som lagres levende om bord, holder en høyere
kvalitet enn fisk som dør i mottaksbinger uten vann. Det
interessante man må se på videre er hvordan man også
kan sørge for å få fisken effektivt og skånsomt om bord i
tråleren. Uthvilt torsk har best kvalitet, fastslår forskeren.
Forbrukerne etterspør god nok torsk, industrien jakter nok torsk for
etterspørselen. Nofima vil finne ut om torsken har det godt nok.
Uthvilt torsk best
16
nærings
nytte 2015
nofima.no
1...,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,...40
Powered by FlippingBook