FINANSIERT AV:
Landbruksdirektoratet
KONTAKTPERSONER:
Isabell Lien
Prosjektleder
+47 64 97 01 46
Ida Synnøve Grini
Rådgiver Mat og helse
+47 64 97 01 66
For at økologisk mat skal få større gjennomslag i norsk storhusholdning, må produktene tilpasses dens hverdag.
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN © NOFIMA
For å øke mangfold av økologisk mat og gi storkjøkken
mulighet til å øke sin andel, trenger vi både større og
mindre bedrifter som produserer økologiske matvarer. I dette arbeidet har Nofima hatt midler fra Landbruks-
direktoratet siden 2001 for å bistå bedriftene i å utvikle
og produsere gode produkter. Svært mange av produ
sentene som tilbyr økologiske produkter, har benyttet
seg av tilbudet.
Rørosmeieriet, Røroskjøtt og Toten Eggpakkeri er
gode eksempler på bedrifter som foredler økologiske
produkter og som har vekst og ambisjoner om å betjene
et større marked.
Nofima har i 2015 hatt ansvaret for å holde åtte ulike
fagkurs innen økologi for storhusholdning. Kursene har
vært arrangert ulike steder i landet og omfatter blant
annet bakekurs, vegetarkurs, frukt og bær.
Gjennom tre ulike undersøkelser har Nofima spurt
kjøkkensjefer om hva som er største hindringer for økt
bruk av økologisk mat.
– Våre undersøkelser viser at tilbudet av økologiske
produkter til storhusholdning preges av manglende
tilpasning til denne kundegruppen. De som lager flere
hundre til over tusen porsjoner daglig, trenger øko
logiske produkter som er tilpasset deres hverdag. De
etterspør mer bearbeidede produkter, kuttet, ferdig til
bruk, sier prosjektleder Isabell Lien.
Og prisen? Den er fortsatt for høy, ifølge mange
kjøkkensjefer – på noen produkter inntil 50 prosent
høyere på økologisk sammenlignet med konvensjonell.
Kjøkkensjefene savner melkeprodukter i riktig for-
pakning, stort nok volum og tilgjengelig i hele landet.
Bearbeidede grønnsaker er også høyt på ønskelista.
Økologisk kjøtt og kjøttprodukter ansees nærmest som
utilgjengelig, dels på grunn av veldig lite tilbud, dels på
grunn av pris.
Det kan se ut som bedre samkjøring i å etterspørre –
og bestille – produkter, vil dokumentere totalt etterspurt
volum overfor leverandøren. Slik dokumentasjon vil an-
tagelig også ha innvirkning på pris.
Stortinget har fastsatt mål på 15 prosent økologisk produksjon og
forbruk i 2020. Skal Norge nå målet, må norsk storhusholdning med.
Økologisk for storhusholdning
19
nofima.no
nærings
nytte 2015