MER INFO:
Les rapporten
FINANSIERT AV:
Fiskeri- og havbruksnæringens
forskningsfond (FHF)
SAMARBEIDSPARTNER:
Analyseselskapet Kontali
KONTAKTPERSON:
Audun Iversen
Forsker
+47 77 62 90 47
Forskerne Øystein Hermansen og Audun Iversen slår fast at lus og fôr er vesentlige årsaker til at det har blitt dyrere å produsere laks.
FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN © NOFIMA
Fra 2012 til 2014 økte produksjonskostnadene med fem
kroner per kilo. Et kilo slaktet laks kostet i 2014 cirka
28,50 kroner å produsere.
Nofima og Kontali har på oppdrag fra FHF studert
kostnadsdriverne i oppdrett. Alle kostnader øker, men
kostnadene øker mest på grunn av økte fôrkostnader og
kostnader til forebygging og behandling av luseplager.
Fôrprisen har økt på grunn av svekket valuta og på
grunn av høyere råvarepriser. Økonomisk fôrfaktor har
også økt, blant annet på grunn av økt dødelighet og
størrelse på dødfisken.
Kostnadene til kontroll av lusenivåer og forebygging
har økt, men den største kostnaden oppstår når fisken
må behandles for lus. De siste årene har næringen,
på grunn av resistens mot en del lusemidler, måttet
gå tilbake til hydrogenperoksid for avlusing. Denne
metoden blir mye dyrere både på grunn av dyrere stof-
fer og på grunn av mer arbeidskrevende operasjoner.
Behandlingsdødeligheten på stor fisk er også et viktig
bidrag til økte kostnader.
– Vi anslår at luseproblematikken kostet næringen 3–4
milliarder i 2014. I tillegg kommer kostnader som følge
av tapt tilvekst og dårligere fôrfaktor, sier forsker Audun
Iversen i Nofima.
Næringen ønsker å komme bort fra kostnadskrevende
behandlinger, og innsatsen på forebygging øker.
Lønnskostnadene øker også, både fordi arbeidsinn
satsen til kontroll og egen drift øker, men ikke minst
fordi innleid arbeidskraft til lusebehandling, notvask og
andre spesialiserte tjenester øker. Med en produksjon
som ikke lenger vokser, øker lønnskostnadene også som
følge av generell lønnsvekst.
Prosjektet diskuterer også betydningen av kostnads-
drivende regelverk og hvordan kostnader og regelverk
påvirker den fremtidige konkurransesituasjonen for
næringen. Prosjektet drøfter blant annet ressurs-
bruken knyttet til administrasjon, søknadsprosesser,
miljøundersøkelser og sertifisering, og spesielt kost
nader, fordeler og ulemper ved det strenge luseregimet.
Kostnadene i lakseoppdrett har økt markert de siste årene. Økt fôrpris
og lus har det meste av skylda.
Markant dyrere å produsere laks
20
nærings
nytte 2015
nofima.no